50% Din toate cazurile de cancer de colon ar putea fi prevenite dacă toată lumea ar face aceste 9 lucruri


  Colonul, numit și intestinul gros, joacă un rol crucial în sănătatea noastră.

  Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), a concluzionat că carnea procesată poate provoca cancer de colon la om și îl clasifică drept cancerigen de grup 1.

  Vestea bună este că cancerul de colon poate fi prevenit prin următorii factori de stil de viaţă pentru până la 50%.

  Top sfaturi pentru prevenirea cancerului de colon

  1. Mananca mai multe legume si unele fructe
   Legumele conțin antioxidanți și compuși de combatere a bolilor, cum ar fi magneziul. S-a demonstrat științific că pentru fiecare 100 de miligrame de creștere în magneziu, riscul de cancer de colon a scăzut cu 12%.În plus față de magneziu, fitochimicale găsit în legume pot elimina substanțele cancerigene si a reduce inflamatia.

  Legumele crucifere sunt deosebit de benefice datorită conținutului lor de sulforafan. Acest compus a fost găsit pentru a opri creșterea tumorilor derivate din cancerul de colon.

  1. Mananca mai multe fibre
   Fibrele alimentare sunt legate de un risc scăzut de cancer colorectal, în special de cancerul de colon distal și de adenomul colorectal. Pentru fiecare 10 grame de fibre, riscul de cancer de colon scade cu 10%.

  Un studiu 2005 a arătat că prunele uscate «au modificat favorabil … factorii de risc pentru cancerul de colon» la șobolani, posibil datorită conținutului ridicat de fibre dietetice și polifenolici.

  1. Optimizați nivelurile de vitamina D
   Vitamina D afectează în mod pozitiv sistemul imunitar, care ajută la menținerea sub control a creșterii tumorilor de cancer.

   Potrivit cercetătorilor:

  Dovezile sugereaza efecte protectoare ale vitaminei D si imunitatii antitumorale asupra riscului de cancer colorectal.

  Celulele imune din micromediul tumoral pot converta 25-hidroxivitamina D [25(OH)D] [vitamina D] în 1α,25-dihidroxivitamina D3 bioactivă, care influențează celulele neoplazice și imune

  … Nivelul plasmatic ridicat de 25(OH)D este asociat cu un risc mai scăzut de cancer colorectal cu reacție imună intensă, susținând un rol al vitaminei D în imunoprevenția cancerului prin interacțiunea tumoră-gazdă.”

  1. Evitați carnea prelucrată
   Carne prelucrată ca salam, hot dog, bacon, sunca, cârnaţi şi hamburgeri conţin nitraţi, compuşi care sunt destul de periculoase. Acestea sunt transformate în nitrozamine, care sunt legate de un risc crescut de anumite tipuri de cancer. AICR avertizează că «nu există un prag sigur» pentru consumul de carne procesată.
  2. Fiți conștienți de consumul de carne roșie
   Sa demonstrat științific că cei care mănâncă cea mai roșie carne au un risc de cancer de colon cu 24% mai mare comparativ cu cei care mănâncă cel mai puțin. Problema cu carnea roșie este modul în care este gătită și sursa de la care provine. De exemplu, carnea de vită hrănită cu iarbă conține compuși de combatere a cancerului.

  Carnea roșie prăjită, la grătar ( gătită la temperaturi ridicate în general) conține agenți cancerigeni cum ar fi aminele heterociclice (HCAs) și hidrocarburile aromatice policiclice (HAP).

  1. Exerciții fizice
   Exercitarea în mod regulat reduce în mod semnificativ riscul de cancer de colon. Potrivit unui studiu, persoanele active au o reducere de 30-40% a riscului de cancer de colon comparativ cu persoanele inactive.

  Exercitarea scade nivelul de insulină, care este unul dintre cele mai bune moduri de a reduce riscul de cancer. Anumite studii chiar au sugerat că exercițiile declanșează apoptoza, provocând moartea celulelor canceroase.

  1. Mențineți o greutate sănătoasă
   Obezitatea a fost asociată cu un risc mai mare pentru câteva tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon. Potrivit unui studiu 2014 care a analizat datele de la peste 5 milioane de oameni, fiecare creștere de 11 lire în greutate corporală a condus la un risc crescut pentru zece tipuri de cancer.
  2. Limitați aportul de alcool şi renunţați la fumat
   Ambele obiceiuri sunt legate de un risc crescut de cancer de colon. Când vine vorba de alcool, aportul moderat de alcool implică 1 uncie de lichior tare, o bere de 12 uncii, sau un pahar de 5 uncii de vin cu o masă zilnic.
  3. Mănâncă usturoi
   Persoanele care mănâncă usturoi crud au un risc mai mic de cancer colorectal și de stomac. În plus, printre cei cu forme inoperabile de cancer de colon, pancreatic sau hepatic, luarea usturoiului timp de șase luni a dus la îmbunătățirea funcției imune.

  Dacă vă place acest articol, distribuiți-l cu cei dragi și cu prietenii.