9 Indicatori de sânge care vor spune totul despre sănătatea ta

  Deci, ce ne spune sângele nostru? Analizele de sânge sunt administrate în aproape orice boală. Și un medic competent vă va trimite cu siguranță primul lucru » analiza de sânge». Pentru analiza generală, sângele este luat fie din venă, fie din deget.

  Analizele de sânge se fac strict pe stomacul gol.

  Motivul acestei cerințe este simplu: orice alimente vă va schimba zahărul din sânge, iar analiza nu va fi obiectivă. Cel mai bine este să faceți analiza de sânge dimieața după trezire.

  Un medic competent va lua în considerare cu siguranță sexul și starea fiziologică. Deoarece, de exemplu, la femei în timpul PMS, ESR crește și numărul de trombocite scade.

  Indicatori de analiză generală:

  1. Hemoglobina (Hb)

  Acesta este un pigment de sânge conținut în celulele roșii din sânge, a cărui funcție principală este de a transporta oxigen de la plămâni la țesuturi și de a elimina CO2 din organism. Indicatorii normali pentru bărbați sunt 130-160 g / l, pentru femei — 120-140 g / l.

  Dacă hemoglobina este redusă, aceasta indică o posibilă anemie, pierdere de sânge sau sângerare internă ascunsă în cazul afectării organelor interne. Creșterea hemoglobinei, de regulă, se observă în bolile de sânge și anumite tipuri de insuficiență cardiacă.

  1. Eritrocite

  Acestea sunt direct celulele roșii din sânge care conțin hemoglobină. Valoarea normală la bărbați (4.0–5.1) * 10 12-lea/l și la femei — (3.7–4.7) * 10 12-lea /cp, supra-abundență de celule roșii se întâmplă la persoane sănătoase de la mare altitudine în munți, precum și în caz de defecte cardiace, boli ale bronhiilor, plămânilor, rinichilor și ficatului.

  Uneori, acest lucru indică o supraabundență de hormoni steroizi în organism. Lipsa eritrocitelor indică anemia, pierderea acută de sânge, procesele inflamatorii cronice. Și uneori se întâmplă la sfârșitul sarcinii.

  1. Leucocite

  Celule albe din sânge. Produse în măduva osoasă și ganglionii limfatici și protejează organismul de influențele externe. Norma pentru toți — (4.0-9.0) x 10 în gradul 9 /L. excesul indică prezența infecției și a inflamației.

  Un număr mare de leucocite apar în diferite situații, uneori nu sunt asociate cu boli. Acestea pot fi de la stres fizic, stres sau sarcină. Dar se întâmplă că leucocitoza este asociată cu boli, și anume:

  infecții bacteriene;
  procese inflamatorii;
  reacții alergice;
  leucemie;
  luând medicamente hormonale, unele medicamente cardiace (cum ar fi digoxina).
  Dar leucopenia (lipsa de celule albe din sânge) poate vorbi despre o infecție virală (de exemplu, gripa) sau de a lua unele medicamente, de exemplu, analgezice, anticonvulsivante.

  1. Trombocite

  Celulele care asigură coagularea sângelui sunt implicate în formarea cheagurilor de sânge. Cantitatea normală este (180-320) * 10 în gradul 9/L. Dacă sunt mai mari decât norma, atunci poate că aveți tuberculoză, colită ulcerativă, ciroză hepatică. Acest lucru se întâmplă și după intervenții chirurgicale sau cu utilizarea de medicamente hormonale.

  Conținutul lor redus se întâmplă cu acțiunea alcoolului, otrăvirea cu metale grele, boli de sânge, insuficiență renală, boli hepatice, splină, tulburări hormonale. Și, de asemenea, cu acțiunea unor medicamente: antibiotice, diuretice, digoxină, nitroglicerină, hormoni.

  1. SOE sau ROE

  Viteza de sedimentare a eritrocitelor. Acesta este un indicator al cursului bolii. De obicei, ESR crește cu 2-4 zile de boală, iar pica ajunge în perioada de recuperare. Norma pentru bărbați-2-10 mm/ H, pentru femei-2-15 mm / h.

  Indicatorii crescuți sunt în infecții, inflamații, anemie, boli renale, tulburări hormonale, șoc după leziuni și intervenții chirurgicale, în timpul sarcinii, după naștere, în timpul menstruației, iar scăderea este observată cu insuficiență circulatorie, șoc anafilactic.

  1. Glucoză

  Concentrația de glucoză într–un organism sănătos ar trebui să fie 3,5-6,5 mmol/litru. Excesul de glucoză indică o dietă insuficientă și neregulată, boli hormonale, deficiență — diabet zaharat.

  1. Proteine totale

  Norma este de 60-80 grame / l. Cu deteriorarea ficatului, rinichilor, malnutriției, scade. Acest lucru se întâmplă adesea după diete grele.

  1. Bilirubina

  Bilirubina nu trebuie să fie mai mare de 20,5 mmol/litru. Este un indicator al ficatului. Cu hepatită, colelitiază sau distrugerea celulelor roșii din sânge, bilirubina crește.

  1. Creatinina

  Creatinina este responsabilă pentru rinichii dumneavoastră. Concentrația sa normală: 0,18 mmol / litru. Excesul de normă, un semn de insuficiență renală, dacă nu ajunge la normal-atunci trebuie să creșteți imunitatea.