Află ce sunt Antioxidanții în cuvinte simple. Beneficii, Recomandări

  Antioxidanții sunt compuși naturali care ajută la prevenirea deteriorării celulelor corpului de către radicalii liberi. Antioxidanții se găsesc în multe fructe, legume, băuturi și suplimente.

  Consumul de alimente bogate în antioxidanți este extrem de important, ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Încărcarea acestor molecule dăunătoare (forme active de oxigen) crește stresul oxidativ în corpul viu. Oxidarea duce la o serie de boli cronice, inclusiv boli de inima, diabet de tip 2, artrita reumatoida si cancer.

  Alimentele bogate în antioxidanți sunt cele mai obișnuite: fructe și legume proaspete, leguminoase, nuci și fructe de pădure. Alimentele sănătoase conțin vitamine antioxidante, cum ar fi A, C și E. activitatea antioxidantă în alimente depinde de substanțe nutritive, cum ar fi manganul, seleniul și alte substanțe fitochimice. Echilibrul lor ajută la menținerea sănătății pe tot parcursul vieții..

  Există băuturi antioxidante, conțin compuși cu activitate dezvoltată pentru a elimina radicalii liberi. De exemplu, ceaiul verde sau vinul roșu conțin polifenoli antioxidanți care ajută la prevenirea deteriorării structurii celulelor ADN datorită oxidării.

  În acest articol, veți afla ce sunt antioxidanții și de ce sunt atât de importanți pentru sănătatea dumneavoastră. Veți afla despre cele mai bune alimente antioxidante care vă vor ajuta să vă mențineți sănătoși.

  Ce sunt antioxidanții, proprietățile care conțin?
  Antioxidanții sunt o varietate de vitamine, minerale și fitochimice care se găsesc în plante și în unele produse de origine animală. Antioxidanții acționează prin neutralizarea efectelor radicalilor liberi și sunt uneori numiți «absorbanți ai radicalilor liberi».


  Medicii spun că radicalii liberi apar atunci când oxidarea în organism creează molecule instabile. Acești «radicali liberi» fură electroni în alte molecule, ceea ce poate duce la deteriorarea ADN-ului celulelor. Prea multe astfel de molecule reactive instabile din organism pot duce la anumite boli cronice dificil de tratat.

  Antioxidanții sunt necesari pentru funcționarea normală a rinichilor, ficatului și a sistemului digestiv. Absorbanții radicalilor liberi sunt, de asemenea, necesari pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare și al cancerului.

  Principalul motiv pentru care este important să consumați alimente bogate în antioxidanți este că organismul nu poate produce vitamine antioxidante pe cont propriu. Este vital să mâncați o dietă bine echilibrată care conține antioxidanți care vă vor ajuta să vă mențineți echilibrul corect și să vă întăriți sănătatea.

  În articol, veți învăța cum oamenii de știință măsoară nivelurile de antioxidanți din alimente.

  Lista antioxidanților dovediți
  Să ne uităm pe scurt la cei mai buni antioxidanți care contribuie la promovarea sănătății și îmbunătățirea stării pielii. Prin întărirea sistemului imunitar, mulți dintre ei încetinesc fluxul proceselor de îmbătrânire.

  1. Antioxidanți beta-caroten
   Beta-carotenul este un pigment antioxidant care conferă multor fructe și legume culorile lor luminoase. Beta-carotenul contribuie la îmbunătățirea sănătății dacă îl obțineți în dietă. Beta-carotenul se transformă în vitamina A. Consumul său este asociat cu un sistem imunitar mai puternic, o viziune bună și un risc mai scăzut de cancer și boli de inimă.
  2. Vitamina C
   Unul dintre cei mai cunoscuți antioxidanți este vitamina C. din citrice, ardei dulci, legume verzi, patrunjel și fructe de pădure. Proprietățile antioxidante ale vitaminei C ajută la protejarea organismului împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi. Vitamina C a fost asociată cu un sistem imunitar sănătos, cu mai puține infecții, o viziune mai bună, o sănătate cardiacă îmbunătățită și un risc mai scăzut de cancer
  3. Vitamina E
   O altă vitamină cu activitate antioxidantă puternică este vitamina E. absolut toate formele de vitamina E ajută la neutralizarea acțiunii radicalilor liberi. De asemenea, ameliorează și reduce inflamația (reacția naturală a organismului la infecții sau leziuni). Nucile, semințele și uleiurile vegetale sunt surse bune de vitamina E.
  4. Licopen Antioxidant
   Licopenul este un antioxidant găsit în roșii și produse din tomate. Acest tip de antioxidant este o formă de vitamină A care are proprietăți de îndepărtare a radicalilor liberi. O dieta bogata in licopen este recomandata pentru imbunatatirea sanatatii sistemului cardiovascular si reducerea incidentei cancerului.
  5. Luteina
   Luteina este un carotenoid și unul dintre vitaminele antioxidante, care este esențial pentru o vedere bună și pentru a proteja împotriva degenerării maculare legate de vârstă. Studiile au arătat că luteina ajută la prevenirea efectului distructiv al stresului oxidativ al retinei. Astfel, luteina este cel mai bun ajutor în protecția împotriva bolilor oculare.
  6. Zeaxantină
   Zeaxantina este un alt antioxidant care, împreună cu Luteina, vă ajută să vă protejați vederea de daunele pe care le pot provoca radicalii liberi. Zeaxantina este, de asemenea, un carotenoid și oferă alimente cum ar fi morcovii, somonul și ouăle, portocaliu sau galben.

  Luteina și zeaxantina sunt pigmenți carotenoizi relativ polari, care se găsesc în cantități mari în patrunjel, spanac, varză, gălbenuș de ou și alimente fortificate cu luteină. Ambele au demonstrat mai multe efecte benefice asupra sănătății datorită capacității lor de a acționa ca agenți de gunoi pentru forme active de oxigen.

  Antioxidanți și bioflavonoide
  Substanțele antioxidante naturale numite bioflavonoide se găsesc în multe legume, plante, ceai și vin. Flavonoidele acoperă multe tipuri de antioxidanți care includ fitoestrogeni, flavanoli, flavone, antociani, catechine și polifenoli.

  Flavonoidele au capacitatea de a absorbi radicalii liberi, ajutând la reducerea inflamației, la creșterea funcției cognitive, la menținerea oaselor sănătoase și la îmbunătățirea stării cardiovasculare.

  • Seleniu
   Unul dintre mineralele antioxidante importante este seleniul. Ajută la prevenirea stresului oxidativ care poate deteriora ADN-ul în celule. Asigurați-vă că dieta dvs. include alimente bogate în seleniu, cum ar fi nuci (fistic sau nuci), pui, ouă și fructe de mare.

  Seleniul (se) este un micronutrient important, iar statutul său scăzut la om este asociat cu un risc crescut de diferite boli, cum ar fi cancerul și bolile de inimă. Seleniul ca antioxidant poate ajuta la protejarea împotriva multor boli cronice.

  • Coenzima Q10 — antioxidanți anti-îmbătrânire
   Vrei să fii tânăr și sănătos? Aveți nevoie de coenzima Q10 (CoQ10). Substanța solubilă în grăsimi este un antioxidant important care reduce inflamația și neutralizează activitatea radicalilor liberi.

  Studiile au arătat că coenzima CoQ10 poate fi un supliment antioxidant benefic pentru o mai bună recuperare postoperatorie. Coenzima antioxidantă este importantă pentru sănătatea dentară. Coenzima este cel mai puternic antioxidant, furnizori de coenzima – fructe de mare. Din pește, macrou, sardine, ton, hering și somon.

  • Acid alfa-lipoic (ALA)
   Închidem lista antioxidanților importanți cu acid alfa-lipoic. Se găsește în alimente cum ar fi spanacul, roșiile, morcovii, sfecla și broccoli. Acidul alfa-lipoic este un purificator de radicali liberi. Ajută la protejarea împotriva bolilor neurodegenerative, diabetului, cataractei și bolilor legate de vârstă.

  De ce are nevoie organismul de antioxidanți?
  Produsele antioxidante sunt utile pentru protejarea sănătății împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. Cercetătorii explică faptul că acumularea de radicali liberi poate duce la stres oxidativ.

  Radicalii liberi sunt o componentă normală a metabolismului celular. Cu toate acestea, factorii de mediu, cum ar fi poluarea, radiațiile și fumul de țigară, pot agrava problema stresului oxidativ.

  Beneficiile antioxidanților sunt că ajută la protejarea organismului de îmbătrânirea prematură. Antioxidanții protejează împotriva bolilor degenerative și cronice cauzate de stresul oxidativ. Reducerea numărului de radicali liberi poate ajuta la prevenirea unor afecțiuni precum Alzheimer, boli cardiovasculare, tulburări autoimune, cancer și probleme de vedere.

  Să aruncăm o privire mai atentă la beneficiile pe care le obțineți dintr-o dietă bogată în antioxidanți.

  • Promovează sănătatea cardiovasculară
   Vitamina C este un antioxidant puternic, care are o serie de beneficii pentru inima si sistemul vascular. Consumul ridicat de alimente antioxidante bogate în vitamina C este asociat cu mai puține cazuri de boli de inimă.

  Un alt mod în care antioxidanții protejează sănătatea inimii este că ajută la scăderea tensiunii arteriale. Studiile au arătat că acceptorii radicalilor liberi, cum ar fi vitamina A, vitamina C, vitamina E, flavonoide, Coenzima Q10 și acidul alfa-lipoic, au un efect hipotensiv (scăderea tensiunii arteriale).

  Aceste rezultate sunt în concordanță cu recomandarea asociației cardiace Ruse. Trebuie să creștem consumul de fructe și legume pentru a ajuta la controlul hipertensiunii arteriale.

  • Antioxidanții stimulează sănătatea cognitivă
   Vitaminele și mineralele antioxidante sunt esențiale pentru menținerea sănătății creierului și prevenirea bolilor cognitive legate de vârstă. Procesele de gândire, percepția, memoria, conștientizarea, conceptul, rezolvarea problemelor, imaginația sau logica nu sunt gândite fără antioxidanți.

  Alimentele bogate în antioxidanți acționează ca antidepresive naturale. De exemplu, completarea deficitului de vitamine A, C și E poate ajuta la ameliorarea simptomelor tulburărilor mentale asociate stresului. Suplimentele antioxidante ajută oamenii să facă față tulburării generale de panică.

  Alimentele bogate în vitamine și băuturile antioxidante, cum ar fi ceaiul verde, pot contribui la îmbunătățirea sănătății cognitive. Carotenoizii, flavonoidele și vitaminele C și E ajută la întărirea sănătății creierului. Există dovezi clare că includerea alimentelor antioxidante în dieta zilnică are un efect pozitiv asupra sănătății mintale.

  Împreună cu antioxidanții care ajută la creșterea performanței creierului, este necesar să se mărească dopamina. Este un mod natural de a îmbunătăți starea de spirit și de a reduce sentimentul de depresie.

  • Antoxidanții întăresc sistemul imunitar
   Reducerea expunerii la forme active de oxigen (AFC) ajută la reducerea stresului pe care îl provoacă asupra sistemului imunitar. Aceasta înseamnă că o dietă bogată în alimente antioxidante poate ajuta la prevenirea unei infecții sau chiar la prevenirea acesteia.

  Un echilibru bun între radicalii liberi și antioxidanți va susține apărarea imună a corpului. Compușii antioxidanți, cum ar fi seleniul, vitaminele C și a, beta-carotenul și CoQ10 coenzima, au o activitate antioxidantă puternică.

  Obținerea cantității necesare de antioxidanți este necesară pentru un răspuns imun sănătos în organism și pentru a preveni o serie de afecțiuni autoimune. Antioxidanții protejează celulele împotriva daunelor prin limitarea efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi.

  Stimularea imunității cu antioxidanții potriviți poate ajuta la prevenirea tumorilor canceroase, a artritei reumatoide, a bolii Parkinson și a altor afecțiuni inflamatorii.

  Cu toate acestea, medicii avertizează cu privire la necesitatea de a monitoriza aportul de suplimente antioxidante. Consumul excesiv de antioxidanți poate avea un efect pro-oxidant și poate provoca anumite boli.

  • Ajutor în prevenirea cancerului
   Deoarece antioxidanții ucid radicalii liberi și ajută la prevenirea leziunilor celulare, antioxidanții sunt importanți pentru a ne proteja de cancer.

  Institutul de Cancer raportează că activitatea radicalilor liberi joacă un rol incontestabil în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. Organismul utilizează antioxidanți din surse alimentare pentru a neutraliza acțiunea radicalilor liberi. Fructele, legumele și cerealele sunt în mod tradițional o mâncare antioxidantă bună.

  Pe de o parte, nu există dovezi concludente privind beneficiile administrării suplimentelor antioxidante pentru prevenirea bolilor cronice, cum ar fi cancerul. Cu toate acestea, există rapoarte că unele tipuri de antioxidanți limitează cantități excesive de AFC în timpul chimioterapiei. De exemplu, seleniul, vitamina C, vitamina E și carotenoizii ajută la încetinirea sau prevenirea răspândirii celulelor canceroase.

  • Antioxidanții sunt esențiali pentru o vedere bună
   Luteina, zeaxantina, beta-carotenul și vitamina A și C sunt cei mai buni antioxidanți pentru a preveni problemele de vedere asociate cu stresul oxidativ.

  Analiza din 2017 a rolului antioxidanților și a vederii bune a arătat că consumul de alimente antioxidante reduce riscul de cataractă, degenerescența maculară legată de vârstă și glaucomul. Sa constatat că o dietă bogată în fructe și legume și limitarea simultană a cărnii roșii ne ajută să ne protejăm de problemele de vedere asociate cu excrementele legate de vârstă.

  Asociația Optometrică recomandă obținerea a 5 porții de fructe și legume zilnic pentru a reduce efectele stresului oxidativ asupra vederii. În plus, o porție zilnică de nuci va ajuta la obținerea unei cantități suficiente de antioxidanți ai vitaminei E.

  • Antioxidanții reduc riscul de artrită reumatoidă
   Consumul unei cantități mari de alimente antioxidante ajută la reducerea stresului cauzat de oxidare și poate preveni artrita reumatoidă.

  Deoarece antioxidanții reduc inflamația prin neutralizarea formelor active de oxigen, ele pot fi utile în artrita reumatoidă.

  Un studiu pilot deschis care a implicat 8 femei a constatat că nivelurile crescute de antioxidanți au contribuit la reducerea simptomelor artritei reumatoide. Nivelurile ridicate de antioxidanți serici au contribuit la reducerea markerilor de stres oxidativ.

  Cu toate acestea, rezultatele unui număr mare de studii nu au găsit o legătură între reducerea riscului de artrită reumatoidă și creșterea consumului de antioxidanți. Cercetătorii au recunoscut că acest lucru se poate datora faptului că mulți alți factori sunt implicați în dezvoltarea condițiilor autoimune.

  • Promovează sănătatea bună a ficatului și a rinichilor
   Creșterea cantității de alimente bogate în antioxidanți din dieta zilnică îmbunătățește funcționarea ficatului și a rinichilor. Antioxidanții sunt necesari pentru a preveni apariția radicalilor liberi în ficat, provocând stres oxidativ. Antioxidanții dietetici ajută la menținerea echilibrului oxidativ / antioxidant și pot preveni sau ajuta la tratarea bolilor hepatice.

  De exemplu, un antioxidant puternic, vitamina C, poate ajuta la îmbunătățirea sănătății rinichilor. Acest lucru este foarte important, deoarece boala renală poate crește nivelul radicalilor liberi din organism. Creșterea nivelului de vitamina C în deficiența sa poate ajuta la repararea leziunilor renale oxidative.

  De fapt, rolul stresului oxidativ în bolile hepatice și renale este extrem de dificil. Cu toate acestea, există suficiente dovezi că antioxidanții joacă un rol crucial în menținerea sănătății ambelor organe.

  O modalitate de a preveni creșterea stresului oxidativ în corpul dumneavoastră este evitarea obiceiurilor proaste care vă dăunează ficatului. De asemenea, este necesar să se includă în dieta produselor dovedite științific pentru curățarea ficatului. Sau produse dovedite pentru a corecta sănătatea rinichilor.

  • Ajută pielea să rămână mai tânără și mai sănătoasă
   Un beneficiu al antioxidanților pentru sănătate este că vă mențin pielea sănătoasă și protejează împotriva semnelor vizibile de îmbătrânire.

  Radicalii liberi pot deteriora celulele pielii și structura colagenului. Acest lucru poate duce la îmbătrânire cauzată de expunerea repetată la radiații ultraviolete, care determină apariția liniilor fine și a ridurilor și chiar a cancerului de piele. Antioxidanții, cum ar fi vitaminele A, C și e, precum și coenzima și acidul alfa-lipoic, limitează stresul oxidativ și au multe proprietăți benefice pentru piele.

  Creșterea cantității de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi vitamina C și E, poate ajuta la protejarea împotriva efectelor nocive ale soarelui. Dietele bogate în carotenoide oferă, de asemenea, protecție împotriva deteriorării pielii de către radicalii liberi.

  Antioxidanții vă pot ajuta pielea dacă suferiți de acnee. Studiile au arătat că persoanele cu acnee au adesea o deficiență a vitaminei A, a vitaminei E și a seleniului. Există dovezi că o dietă bogată în antioxidanți poate ajuta la îmbunătățirea stării pielii eliminând simptomele acneei.

  • Antioxidanții dau amânare bolilor legate de vârstă
   Consumul adecvat de antioxidanți din dieta umană poate ajuta la prevenirea diferitelor boli asociate procesului de îmbătrânire.

  Consumul de fructe și legume care conțin antioxidanți poate încetini procesul de îmbătrânire. Antioxidanții, cum ar fi polifenolii, pot juca un rol în prevenirea bolilor cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, neurodegenerative și chiar cancerul.

  Motivul pentru care antioxidanții inhibă procesul de îmbătrânire este că ajută la limitarea efectelor activității radicalilor liberi.

  Alimente bogate în antioxidanți
  Cum să aflăm ce alimente sunt pline cu antioxidanți și sunt benefice pentru sănătatea dumneavoastră?

  O modalitate de a afla conținutul de antioxidanți din alimente este de a verifica cât de bine un anumit aliment neutralizează radicalii liberi. Se determină capacitatea produsului de a reduce conținutul de fier din plasmă.

  Nivelul antioxidanților din alimente și băuturi include un test de absorbție radicală a oxigenului sau o capacitate antioxidantă echivalentă. În general, un rezultat mai mare în aceste teste înseamnă o activitate antioxidantă mai mare a alimentelor sau băuturii.

  Fructe bogate in antioxidanti
  Fructele proaspete sunt o sursă excelentă de antioxidanți datorită conținutului ridicat de vitamine.

  Ce fructe trebuie consumate pentru a crește nivelul de antioxidanți și pentru a elimina radicalii liberi?

  Citrice
  Citricele sunt bogate în antioxidanți și au un efect benefic asupra creșterii imunității. Citricele, cum ar fi lămâi, mandarine, portocale și limes, pot conține peste 170 de tipuri diferite de antioxidanți. Vitamina A, vitamina C, flavonoidele și limonoidele sunt combinate în fructele citrice bogate în antioxidanți.

  Fructe de padure
  Boabele sunt o sursă excelentă de vitamine, cum ar fi vitamina C, și, prin urmare, sunt antioxidanți puternici.

  Fructele de padure, care au primit cele mai multe puncte în testul pentru conținutul de antioxidanți – zmeură și mure. Alte tipuri de fructe de padure care sunt foarte benefice pentru sănătate sunt afinele și coacăze negre.

  Legume bogate in antioxidanti
  Împreună cu fructele, legumele sunt una dintre cele mai bune surse de antioxidanți, deoarece conțin vitamine, fitochimice și compuși biologic activi.

  Studiile au arătat că cei mai buni reprezentanți ai legumelor cu cel mai mare conținut de antioxidanți sunt:

  Varză creață;
  Anghinare;
  Sfeclă roșie și varză roșie.
  Rosiile.


  Roșiile sunt un antioxidant important, deoarece sunt o sursă bogată de licopen. Combinația de produse din tomate cu ulei de măsline crește semnificativ concentrația de antioxidanți și activitatea antioxidantă.

  Morcovii
  O altă legumă antioxidantă importantă inclusă în dieta sănătoasă sunt morcovii. Morcovii sunt o sursă bogată de beta-caroten și ajută la creșterea nivelului de vitamina A în organism. De asemenea, cartofii dulci Magenta-batat, bogat in antioxidanti si contine de 2,5 ori mai multi Antioxidanti (Antociani)decat omologii lor cu pulpa obisnuita.

  Nuci
  Nucile sunt surse importante de vitamina E și sunt utile pentru sănătate în general, deoarece acestea conțin, de asemenea, grăsimi benefice.

  Unele dintre cele mai bune fructe cu coajă lemnoasă pentru consumul ridicat de antioxidanți sunt nucile, castanele, alunele și migdalele. Chiar și arahidele (care este de fapt o legumă) au un conținut bun de antioxidanți.

  Nucile de Brazilia sunt de asemenea antioxidanți importanți, deoarece sunt cea mai bună sursă de seleniu antioxidant. De fapt, doar o piuliță braziliană vă oferă o rată mai mare decât suficientă din necesarul zilnic de seleniu.

  Leguminoase bogate in antioxidanti
  Alimente cum ar fi mazărea, fasolea și lămâia sunt foarte utile deoarece conțin antioxidanți și o mulțime de fibre.

  Studiile au descoperit că leguminoasele care obțin cele mai mari rezultate în analizele de conținut antioxidant au de obicei o culoare mai închisă. Astfel, lămâia, mazărea neagră, fasolea roșie sunt cele mai bune leguminoase. Pentru activitatea lor antioxidantă bună, le punem pe o masă de onoare.

  Cea mai bună modalitate de a beneficia de antioxidanții din leguminoase este să consumați mazăre sau fasole încolțite. Boabele încolțite conțin multe tipuri de antioxidanți care sunt benefice pentru sănătatea ta.

  Băuturi antioxidante
  Includerea băuturilor bogate în antioxidanți în dietă este o altă modalitate excelentă de a întări sănătatea și de a preveni o varietate de boli.

  • Ceai verde
   Una dintre cele mai bune și mai sănătoase băuturi antioxidante este ceaiul verde. Ceaiul verde conține mai mulți antioxidanți decât negrul sau faimosul oolong și Lapsang Souchong. Activitatea puternică, absorbantă a radicalilor de ceai verde se datorează compușilor utili ai catechinei.

  Ceaiul verde este bun la băut dacă doriți să limitați daunele pe care tipurile radicale de oxigen le pot provoca sănătății dentare. Vă recomandăm să cumpărați pulberea de ceai verde ca supliment natural care vă va ajuta să vă stimulați sistemul imunitar.

  • Vin roșu antioxidant popular
   Imediat, vorbim despre porții minime. Dacă consumați vin roșu cu moderatie, atunci da, este o băutură antioxidantă utilă pentru sănătatea inimii.

  Studiile au arătat că vinul roșu este o băutură antioxidantă puternică datorită nivelurilor ridicate de polifenoli, Resveratrol și quercetin. O jumătate de pahar – 100 de grame de vin roșu poate ajuta la reducerea stresului oxidativ și la reducerea inflamației în organism.

  100 ml de vin roșu conține o medie de 2,5 mmol de antioxidanți, ceea ce pune vinul roșu pe lista celor mai bune băuturi antioxidante. Cu toate acestea, vinul alb și sucul de struguri sunt, de asemenea, băuturi cu un nivel bun de antioxidanți.

  • Suc de rodie
   Cea mai bună băutură antioxidantă nealcoolică este sucul de rodie. Indicatorii sunt cei mai mari în testele de nivel antioxidant. De fapt, sa stabilit că conținutul de antioxidanți din sucul de rodie este comparabil cu laptele matern unic al mamei.

  Plante antioxidante
  O modalitate de a crește conținutul de antioxidanți din mâncărurile pe care le gătiți este prin adăugarea anumitor ierburi și mirodenii. Mai ales cei care s-au dovedit bine în analiza compoziției antioxidante cantitative.

  • Turmeric Antioxidant
   Curcumina antioxidantă din turmeric conferă acestui condiment o culoare strălucitoare și proprietăți utile. Turmericul ajută la protejarea celulelor de deteriorarea ADN-ului și are un efect antiinflamator asupra corpului. Luarea curcuminei poate ajuta la prevenirea bolilor inflamatorii și oxidative.
  • Antioxidant Ghimbir
   Ghimbirul conține gingeroli care au un potențial antioxidant puternic pentru a vă ajuta să vă mențineți sănătoși. Includerea ghimbirului într-o dietă nutritivă poate crește cantitatea de enzime antioxidante și poate ajuta la reducerea inflamației. De fapt, studiile au arătat că ghimbirul este la fel de bun ca și vitamina C, datorită potențialului său antioxidant.

  Ghimbirul uscat conține până la 24 mmoli antioxidanți pe 100 g de pulbere.

  • Scorțișoară
   Scorțișoară conține un număr de antioxidanți care ajută la reducerea efectelor oxidării.

  Indicele de concentrație a antioxidantului pentru scorțișoară este destul de impresionant: până la 140 mmol de antioxidanți apar pentru fiecare 100 de grame de scorțișoară uscată.

  Alte plante cu activitate antioxidantă bună includ cuișoare, oregano, rozmarin, cimbru și menta.

  Ciocolată neagră
  Ciocolata neagra este o sursa buna de antioxidanti. Tratamentul este benefic pentru sistemul cardiovascular și are alte beneficii de sănătate dovedite științific.

  Studiile care utilizează analiza conținutului antioxidant au arătat că ciocolata neagră conține până la 15 mmol pe 100 g.aceasta înseamnă că ciocolata neagră are o activitate antioxidantă mai bună decât chiar și unele fructe de pădure și fructe proaspete.

  Cum gătitul afectează antioxidanții
  Metodele de gătit afectează capacitatea antioxidantă generală (au) în legumele care sunt de obicei gătite înainte de consum.

  Fierberea a dus, de obicei, la schimbări pozitive ale ac, în timp ce prăjirea într-o tigaie a avut un efect negativ general asupra AC. Cu toate acestea, prăjirea în prăjit a dus în mod parodoxic la creșterea capacității antioxidante a cartofilor, anghinarului și vinetei, dar la scăderea AC la ciuperci și ceapă. În orice caz, temperatura ridicată duce la pierderea unor substanțe nutritive.

  De exemplu: morcovii gătiți conțin mai mulți acizi fenolici și carotenoizi comuni decât morcovul brut. Dar, în ceea ce privește vitamina C, sensibilă la căldură, se observă o scădere bruscă a acesteia.

  Riscuri și efecte secundare
  Când vine vorba de îmbunătățirea sănătății prin creșterea cantității de antioxidanți, este bine să ne amintim că ( mai mult ) nu înseamnă întotdeauna mai bine.

  În general, ar trebui să obțineți suficienți antioxidanți pentru o sănătate bună cu o dietă sănătoasă. Ar trebui să încercați să consumați suficiente alimente bogate în antioxidanți. Aceasta înseamnă că trebuie să mănânci o mulțime de fructe și legume în fiecare zi.

  Dar aveți grijă de aditivii chimici. Este important să rețineți că luarea prea multor suplimente antioxidante poate avea un efect negativ asupra sănătății dumneavoastră.

  Luarea unor cantități mari de antioxidanți, cum ar fi vitamina A, E și beta-caroten, poate agrava stresul oxidativ din organism.

  Добавить комментарий