Boala hepatică Ficat gras: 6 semnale de avertizare


  Boala hepatică ficat gras este strâns legată de obezitate, colesterol ridicat și hipertensiune arterială. Și chiar dacă este dificil de identificat pe cont propriu, există unele simptome care ne pot alerta.

  Denumirea științifică a acestei boli este steatoza. Poate fi cauzată de consumul excesiv de alcool, hipertensiune arterială sau sindrom metabolic (cum ar fi diabetul).

  Atunci când grăsimea din cantități excesive se acumulează în celulele hepatice, riscăm să ne confruntăm cu această boală. Boala hepatică grasă este direct legată de obezitate, creșterea colesterolului din sânge și creșterea tensiunii arteriale. În cele mai multe cazuri, celulele sunt umplute cu grăsime și «trec» în alte organe ale corpului.

  Este important să ne amintim că ficatul îndeplinește funcții vitale: produce proteine, reglează metabolismul grăsimilor, elimină toxinele din sânge și controlează cantitatea de aminoacizi în organism. Și este foarte important să menținem acest organ în stare bună și să menținem în orice mod corect munca sa.

  Există mai mulți factori care cresc riscul de a dezvolta această boală:

  Femeile de vârstă mijlocie;
  Excesul de greutate și obezitatea;
  Diabetul și colesterolul ridicat;
  Anumite preferințe alimentare;
  Dependența de alcool.

  Simptomele bolii

  Cel mai rău lucru este că adesea steatoza hepatică este asimptomatică. Aceasta înseamnă că, fără diagnostic medical și studii relevante, este dificil de detectat. Acest lucru se face de obicei cu ajutorul:

  Teste de sânge (pentru a afla nivelurile de transaminaze);
  Ecografia ficatului (cu cât este mai luminoasă și mai mare, cu atât este mai probabil să existe această boală);
  Biopsii (pentru a determina stadiul de dezvoltare a bolii).

  La unii pacienți, simptomele asociate cu boala hepatică grasă încă mai au:

  1. Dureri abdominale

  Disconfort sau furnicături în partea dreaptă centrală sau superioară a abdomenului. Această durere nu este asociată cu activitatea fizică. Adesea poate apărea după o masă, deoarece stomacul se extinde și apasă pe ficatul mărit.

  1. Balonare

  Ascita este prezența fluidului între peritoneul visceral și parietal și apare și din cauza bolii hepatice. Semnele acestei probleme sunt balonarea, indigestia, durerea spatelui inferior și dificultatea respirației. De asemenea, pot apărea edeme ale gleznelor.

  1. Stomac deranjat

  Dacă după fiecare masă (chiar dacă este o masă sănătoasă și în cantități mici) apare un stomac deranjat, vă confruntați cu greață și aveți o creștere puternică a gazelor, atunci este posibil să aveți de-a face cu boala hepatică.

  Foarte des, persoanele care suferă de boală hepatică grasă se adresează medicului, crezând că au probleme cu stomacul și, după examinare, înțeleg că, se pare, este steatoză.

  1. Oboseală

  Când ficatul nu funcționează corect, metabolismul încetinește. În general, acest lucru se întâmplă întotdeauna atunci când un organ important eșuează. Organismul încearcă să se protejeze și» compensează » acest defect, pompând mai puțin sânge.

  În acest caz, acest lucru poate duce la oboseală cronică inexplicabilă, probleme de concentrare, lipsă de energie. O persoană poate chiar să-și piardă interesul pentru activitățile sale odată iubite și preferă să rămână în pat și să doarmă.

  1. Urină de culoare închisă

  Culoarea urinei poate determina prezența anumitor boli. La urma urmei, acest lichid elimină toxinele din organism. Dacă boala hepatică grasă este, culoarea urinei va deveni mai întunecată și nu se va schimba în timpul zilei (norma este atunci când urina este mai întunecată dimineața, dar în timpul zilei se luminează).

  Modificările pot atinge și fecale: culoarea poate deveni albă sau argilă, iar mirosul va fi mult mai puternic decât cel obișnuit.

  1. Modificări ale pielii

  Unul dintre semnele de steatoză hepatică este «icter». Este vorba despre o nuanță gălbuie a pielii și a membranelor mucoase datorită creșterii nivelului de bilirubină în țesuturile corpului. De asemenea, acest lucru se poate datora distrugerii celulelor roșii din sânge sau a problemelor din vezica biliară.

  Alte modificări ale pielii datorate bolii hepatice grase: zona decolorată a gâtului și a axilelor, vasele de sânge sparte pe față, înroșirea palmelor sau asteriscurile vasculare pe spate, piept sau umeri. Sub unghii pot apărea pete albe.

  Boala și dieta

  Dacă un pacient a fost diagnosticat cu boala ficat gras, următorul pas este în mod natural tratamentul adecvat. În plus față de administrarea medicamentelor prescrise de medic, este important să rămânem la o dietă cu conținut scăzut de grăsimi și să nu uităm de exerciții fizice. Iată câteva recomandări:

  1. Reduceți consumul de alimente rafinate

  Aici este vorba despre făină și zaharuri. Încercați să mâncați mai multe cereale integrale în loc de aceste ingrediente.

  1. Încercați dieta mediteraneană

  Aceasta este una dintre cele mai sănătoase tipuri de alimente care există numai. Dieta mediteraneană se bazează pe alimente cu conținut scăzut de grăsimi sau include grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline.

  1. Evitați consumul de alcool

  Alcoolul este unul dintre principalii dușmani ai ficatului. Consumul excesiv de băuturi alcoolice poate duce nu numai la dezvoltarea steatozei, ci și la ciroza hepatică.

  1. Nu luați anumite medicamente

  Consultați-vă medicul pentru a afla ce medicamente pot fi dăunătoare pentru starea dumneavoastră. Cel mai probabil, vă va sfătui să reduceți aportul de analgezice, estrogen și antiinflamatoare.

  1. Faceți sport

  Exercițiul fizic este aliatul nostru credincios. Veți începe să vă simțiți mai bine, iar ficatul va reveni treptat la «regimul normal de lucru». Puteți să vă plimbați în parc, să vă plimbați câinele, să mergeți cu bicicleta sau să înotați.

  Alegeți tipul de activitate pe care îl preferați și faceți cel puțin 3 ori pe săptămână.