De ce făina integrală este mai bună decât cea albă.

  Pe parcursul ultimilor ani, piaţa alimentară s-a diversificat semnificativ, inclusiv în ceea ce privește varietățile de făină. Pe lângă făina clasică, albă, acum, în multe magazine putem găsi și făină integrală de grâu, iar tendințele din ultimii ani arată că produsele din acest tip de făină devin tot mai populare. Vom încerca să explicăm care sunt avantajele consumului produselor din făină integrală în raport cu cele făcute din făina rafinată.

  Făina albă are valoare nutritivă scăzută

  Făina albă este cea mai accesibilă opțiune din bucătăria noastră, fiind frecvent folosită în prepararea produselor de panificație, a dulciurilor și a altor produse pe care le consumăm zilnic. Însă este important să știm câ în procesul de producție, prin măcinarea cerealelor de grâu, se pierd majoritatea substanțelor nutritive. Tot ce rămâne sunt carbohidrații și caloriile, precum și o mare cantitate de amidon și gluten.

  Pâinea din făină albă, mulți o consideră mai gustoasă, ea este mai moale, mai pufoasă, însă are un mare neajuns, deoarece prin procesele tehnologice de prelucrare a grâului și de rafinare a făinii, sunt suprimați germenii de grâu, care conțin 76% din vitamine și minerale, precum și învelișul extern al bobului. Astfel, vitamina E, calciul, magneziul, fosforul, fierul și tot complexul de vitamine B rămân în tărâțele care rezultă în urma procesului de cernere și măcinare.

  Făina integrală conține toate componentele bobului de grâu

  Până nu demult, pâinea din făină integrală, era mâncarea celor săraci, iar cea albă, moale și pufoasă — era pentru cei privelegiați. Acum însă, a devenit cunoscut faptul că pâinea integrală are o valoare nutritivă superioară, și preferințele, dar și prețurile, s-au inversat.

  https://madein.md/upload/00_mi/0000_brancusi/bobul_de_grau.png

  Fiecare bob de cereală are trei componente: germen, endosperm și tărâțe. Germenele sau miezul de grâu este bogat în grăsimi nesaturate, proteine, minerale și vitamine, învelișul de endosperm este format din amidon și conține proteine, iar învelișul exterior, care este numit și tărâță este bogat în fibre și acizi esențiali grași. Germenele și tărâțele sunt părțile cele mai importante, care dau valoare nutritivă cerealelor.

  Singurul dezavantaj al făinii integrale este perisabilitatea. Grăsimile din germeni râncezesc mai repede, iar făina integrală nu poate fi păstrată la fel de mult precum cea albă. Se recomandă depozitarea la rece, în frigider sau chiar în congelator.

  Făina integrală are numeroase beneficii

  Comparativ cu făina alba, făina integrală conține cu 400 % mai multe vitamine și minerale și cu 500 % mai multe fibre, prezentând și un raport echilibrat de proteine, glucide și lipide. Făina integrală reduce riscul de boli cardiace prin scăderea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale și a vitezei de coagulare a sângelui. Produsele din făină integrală au un conținut mai scăzut în calorii decât cele din făină albă, ele pot regla nivelul zahărului din sânge, iar fibrele alimentare pe care le conțin joacă un rol important în prevenirea cancerului de colon și a hemoroizilor.

  Ca alternativă la făina integrală de grâu, o putem alege pe cea de secară, de hrişcă, de quinoa, de soia, de migdale, de porumb sau de orez.

  Ce trebuie să cunoaștem când cumpărăm pâine din făină integrală:

  — pâinea neagră (maronie), pe care o găsim în magazine, nu conține neapărat faină integrală. Unii producători o produc din făina albă, adăugând coloranți alimentari sau melasă;
  — procentul de făină integrală în pâine trebuie sa fie de minim 70%, ideal ar fi 100%;
  — o pâine sănătoasă trebuie să conțină făină, drojdie (sau maia), apă și sare. Amelioratorii, praful de copt, agenții de îngroșare sau enzimele au scopul de a prelungi termenul de valabilitate, de a îmbunătăți aspectul sau gustul pâinii.
  — pâinea nu trebui să conțină grăsimi vegetale hidrogenate, pentru că contribuie la creșterea greutății;
  — pâinea nu trebuie să conțină zahăr, cu toate că mulți producători îl adaogă pentru a modifica gustul sau pentru a ajuta drojdia să acționeze mai bine;
  — cu cât mai mic este termenul de valabilitate, cu atât mai sănătoasă este pâinea;
  — pâinea din făină integrală se descompune mult mai lent în organism și păstrează senzația de sațietate pentru o perioadă mai îndelungată;
  — maiaua este un produs din făină integrală și apă. Aceasta fermentează cu ajutorul unor bacterii numite Lactobacillus.

  sursă : madein.md