Dovleac — superprodus: Proprietățile utile a Dovleacului pentru sănătatea întregului organism

  Dovleac — unic în toate planurile de legume. Este adesea folosit în rețetele de medicină tradițională. Dovleacul este un oaspete neobișnuit în bucătărie: dovleac copt, se adaugă la deserturi, salate și cocktail-uri utile. Se știe că semințele de dovleac sunt utile pentru digestie. Dar ce putem spune despre pulpa de dovleac?

  Nutriționiștii spun că dovleacul conține o cantitate mare de vitamine și minerale utile. Astfel, legumele sunt bogate în potasiu, fibre, vitaminele A, C și E. Acesta este un produs foarte nutritiv care oferă energia necesară.

  Antioxidanți
  Dovleacul conține mulți antioxidanți, inclusiv beta-caroten (responsabil pentru culoarea portocalie caracteristică), alfa-caroten și beta-criptoxantină. Împreună, ele ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism. În plus, dovleacul este un instrument puternic pentru prevenirea cancerului. Ajută la curățarea corpului de toxine.

  Consolidarea imunității
  Vitamina C, care se găsește în dovleac, ajută la întărirea sistemului imunitar și promovează producerea de celule albe din sânge. În timpul exacerbării bolilor respiratorii, ar trebui să includeți feluri de mâncare de dovleac în dietă. În plus, beta-carotenul este sintetizat în vitamina A, care, la rândul său, ajută la întărirea sistemului imunitar al organismului și luptă împotriva infecțiilor.

  Vedere bună
  Vitamina A este vitală pentru sănătatea ochilor. Utilizarea regulată a dovleacului ajută la îmbunătățirea vederii și previne dezvoltarea cataractei. În plus, legumele sunt o sursă excelentă de luteină și zeaxantină, două carotenoide care reduc semnificativ probabilitatea apariției bolilor oftalmice și împiedică dezvoltarea orbirii.


  Remediu împotriva cancerului
  Dovleacul este printre primele trei în conținutul de zinc în compoziția sa. Utilizarea regulată a acestei legume ajută la reducerea semnificativă a riscului de cancer. În special, pulpa de dovleac ar trebui folosită ca o prevenire a cancerului de colon.


  O inimă sănătoasă
  Dovleacul conține o mulțime de nutrienți, fibre, potasiu și vitamina C, care pot îmbunătăți în comun activitatea sistemului cardiovascular. Antioxidanții conținuți în acesta împiedică formarea așa-numitului colesterol rău. În plus, conținutul ridicat de potasiu din dovleac ajută la întărirea pereților vaselor, ceea ce este util pentru persoanele predispuse la ateroscleroză.


  Piele sănătoasă și frumoasă
  Studiile au arătat că beta-carotenul acționează ca o protecție naturală împotriva radiațiilor ultraviolete dăunătoare. Antioxidanții găsiți în dovleac sunt esențiali pentru sănătatea și întinerirea pielii. Acest lucru este valabil mai ales în toamna și iarna, când celulele au nevoie de îngrijire mai atentă. Vitamina C ajută la stimularea producției de colagen, care încetinește procesul de îmbătrânire a pielii.

  Sursa de proteine
  Merită să includeți semințe de dovleac în dietă. Ele pot fi adăugate la salate și, de asemenea, folosite ca o gustare utilă. Ele conțin proteine, magneziu, potasiu, fier și fibre.

  Agent împotriva paraziților
  Semințele conține un aminoacid cucurbitină, care este un antihelmintic puternic.


  Dovleacul este bun pentru versatilitatea și gustul său. Din el puteți pregăti o varietate de deserturi și garnituri, salate suculente. Datorită conținutului scăzut de calorii, dovleacul poate fi considerat un produs alimentar, deoarece nu conține amidon, colesterol și transgrăsimi.

  Contraindicații : nu este recomandat să сonsumați cu diabet zaharat, cu gastrită și alte boli.