Indicatori ai normei vitaminelor și oligoelementelor: cum să aflați ce vitamină vă lipsește

  Lipsa unei singure vitamine sau a unui microelement poate provoca perturbări grave în activitatea întregului organism.

  Microelementele, împreună cu vitaminele, participă activ la procesul de activitate vitală a corpului uman. Prin urmare, lipsa lor, precum și excesul, afectează în mod negativ funcționarea tuturor sistemelor și organelor. Din păcate, abuzul unui număr mare de produse dăunătoare, lipsa de odihnă completă, activitatea fizică scăzută, ecologia și atitudinea neglijentă față de sănătate duc la un dezechilibru al vitaminelor și oligoelementelor din organism. Prin urmare, este extrem de important să identificați deficitul sau conținutul excesiv al acestor elemente. Aici ne va ajuta o analiză pentru vitamine și oligoelemente, normele și descifrarea cărora vor fi discutate în continuare. Dar, în primul rând acordați o atenție la cele mai frecvente simptome care indică faptul că organismul nu primește anumite substanțe utile.

  Semne de deficit de vitamine și oligoelemente

  Acnee.

  Uscăciunea, inflamația și peelingul pielii.

  Apariția pe buze a fisurilor și ulcerelor care nu se vindecă mult timp (în special în colțurile gurii).

  Formarea ulcerului pe limba și părțile interioare ale obrajilor. În plus, limba se poate umfla și poate obține o culoare nenaturală.

  Hipersensibilitate și sângerare a gingiilor.

  Fragilitatea și paloarea plăcii de unghii pe care se formează pete, dungi și depresiuni.

  Fragilitatea și căderea intensă a părului, apariția mătreții, însoțită de mâncărime constantă a scalpului.

  Deteriorarea așa-numitei viziuni «crepusculare», roșeață, umflături și mâncărime ale pleoapelor, conjunctivită frecventă și alte boli oculare de natură inflamatorie.

  Umflătura fără cusur a mâinilor, picioarelor și feței, care apare dimineața.

  Dureri musculare și articulare, amorțeală a membrelor.

  Frigiditatea chiar și în sezonul cald.

  Tulburări de somn: insomnie și dificultăți de adormire.

  Scăderea concentrației de atenție, slăbiciune și oboseală.

  Iritabilitate, apatie și depresie.

  Greață și pierderea poftei de mâncare.

  Schimbarea gusturilor.

  Încălcarea scaunului: diaree sau constipație.

  Greutate.

  Răceli frecvente.

  Deci, dacă găsiți oricare dintre aceste afecțiuni patologice, vă recomandăm să faceți o analiză a vitaminelor și oligoelementelor. Materialul pentru acest tip de analiză este sângele din venă.

  Test de sânge pentru vitamine și oligoelemente

  Rezultatele analizei pentru vitamine vor fi gata într – o zi, iar pentru microelemente – după 6-10 zile.

  Pentru ca testul de sânge să fie cât mai informativ și mai precis posibil, este important să vă pregătiți corect pentru el. Cum se face, vom spune acum.

  Cu o săptămână înainte de efectuarea testelor, excludeți băuturile și medicamentelor care conțin alcool.
  De la ultima masă până la efectuarea analizei, trebuie să dureze cel puțin 8 ore (amintiți-vă că aproape toate testele de sânge planificate sunt date pe stomacul gol dimineața).
  Înainte de efectuarea analizei, puteți bea o cantitate mică de apă purificată necarbonată.
  Experiențele emoționale, precum și activitatea fizică intensă, afectează compoziția sângelui.
  Înainte de efectuarea analizei, este strict interzis fumatul, deoarece nicotina afectează negativ compoziția sângelui, provoacă înfometarea cu oxigen și perturbă fluxul sanguin, ceea ce distorsionează rezultatele analizei.
  În ajunul analizei, nu se recomandă efectuarea unei radiografii, efectuarea de proceduri fizioterapeutice (în special termice) și masaj.
  Avertizați un tehnician de laborator sau medicul curant că luați orice medicamente (în mod ideal, cu 2 săptămâni înainte de efectuarea testelor, nu mai luați medicamente).

  Indicatori ai normei vitaminelor din sânge

  Vitamina A (retinol): 0,3-0,8 µg / ml.
  Vitamina B1 (tiamina): 45-103 ng / ml.
  Vitamina B2 (riboflavină): 70-370 ng / ml.
  Vitamina B3 (acid nicotinic): 3 – 36 ng/ml.
  Vitamina B5 (acid pantotenic): 0,2 – 1,8 µg/ml.
  Vitamina B6 (piridoxina): 7 – 52 ng/ml.
  Vitamina B9 (acid folic): 2,5-15 ng / ml.
  Vitamina B12 (cianocobalamina): 189 – 833 pg/ml.
  Vitamina C (acid ascorbic): 4 – 20 mcg/ml.
  Vitamina E (tocoferol): 5 – 18 mcg/ml.
  Vitamina D: 25-80 ng / ml.
  Vitamina K (filochinonă): 0,1 – 2,2 ng/ml.
  Indicatori ai normei oligoelementelor din sânge

  Cobalt (Co): 0,00045 – 0,001 mcg/ml.deficitul de cobalt duce la dezvoltarea cardiomiopatiei și anemiei, în timp ce excesul are un efect toxic asupra întregului organism.

  Cupru (Cu): 0,75 – 1,5 µg/ml la bărbați și 0,85 – 1,8 µg/ml la femei. Lipsa acestui microelement afectează negativ activitatea sistemului musculo-scheletic, starea pielii și a părului. Excesul de cupru se manifestă prin intoxicație, însoțită de greață, vărsături, diaree.

  Molibden (Mo): 0,0004 – 0,0015 µg/ml. lipsa de molibden duce la dezvoltarea guta.

  Seleniu (se): 0,07 – 0,12 µg/l. cu deficit de seleniu, slăbește semnificativ imunitatea, cade părul , unghii deteriorate și subțiate. În plus, sunt posibile diferite tulburări psihice. În cantități mari, seleniul este toxic pentru organism.

  Zinc (Zn): 0,75 – 1,5 µg/l deficitul de zinc duce la tulburări hormonale, slăbirea imunității, subțierea părului, apariția acneei.

  Mangan (Mn): 0,007–0,015 µg/l deficitul acestui element poate provoca dezvoltarea sclerozei multiple, a vitiligo-ului și a diabetului zaharat, în timp ce excesul se manifestă prin tulburări neurotice.

  Fier (Fe): 10,7 – 32,2 µmol/l la bărbați și 9 – 21,5 µmol/l la femei. Simptomele lipsei de fier sunt: dureri de cap, paloare și piele uscată, slăbiciune și amețeli, dificultăți de respirație cu efort fizic minim, tinitus, căderea părului, distorsiuni vizuale. Excesul de fier din organism duce la îngălbenirea pielii, creșterea ficatului și scăderea bruscă în greutate.

  Potasiu (k): 3,4 – 5,5 mmol/l scăderea nivelului acestui element indică disfuncție renală, tulburări ale tractului gastrointestinal și ale sistemului cardiovascular. Depășirea normei de potasiu se manifestă prin întunecarea conștiinței și scăderea tensiunii arteriale.

  Sodiu (Na): 136 – 145 mmol/l lipsa de sodiu se manifestă prin somnolență, cefalee, greață și vărsături. Despre excesul de oligoelemente spun crampe musculare, sete crescută.

  Calciu (Ca): 2,14 – 2,5 mmol/L. deficitul de calciu duce la subțierea și fragilitatea oaselor, osteoporoza, probleme dentare. Nivelurile ridicate de calciu pot indica dezvoltarea cancerului.

  Magneziu (Mg): 0,67 – 1,04 mmol/L. conținutul de magneziu crește cu insuficiență renală și scade cu boli hepatice.

  Fosfor (P): 0,88 – 1,44 mmol/L. excesul de fosfor are un efect negativ asupra imunității, în timp ce lipsa poate provoca epuizarea nervoasă și depresia.

  Clor (Cl): 98-107 mmol/l când clorul este depășit în sânge, există o sete puternică, deoarece există deshidratare a corpului datorită disfuncției renale și suprarenale. Deficitul de clor este plin de tulburări hormonale.

  Добавить комментарий