Saliva vâscoasă. Ce să fac?

  Nu este normal ca saliva să fie vâscoasă, groasă. Saliva vâscoasă sugerează inflamația în tractul respirator superior, sinusurile paranazale sau cavitatea bucală.
  Pentru a afla cauza saliva vâscoasă, este necesar să se efectueze o examinare aprofundată.

  Saliva normală
  Saliva este unul dintre cele mai importante secrete ale corpului, care este secretat în cavitatea bucală a glandelor salivare. În fiecare zi producem aproximativ 1-2 litri de secreție mucoasă. Saliva îndeplinește multe funcții, inclusiv lichidul de lubrifiere, ceea ce ne permite să mâncăm și să vorbim confortabil; saliva este un lichid antibacterian puternic. Acesta conține mai multe enzime care ajuta la digestia alimentelor.

  De regulă, saliva este lichidă, ușor tulbure, absolut iritată și are un caracter ușor acid. Orice abatere de la proprietățile normale indică o boală-locală sau sistemică.


  Cauze de salivă vâscoasă

  Deshidratare
  Apa este una dintre principalele componente ale saliva (până la 99%). Dacă beți mai puțină apă decât este necesar, saliva vâscoasă reflectă starea de deshidratare. Dacă motivul este aceasta este să vă uitați la culoarea urinei, în mod normal ar trebui să fie galben.

  Dacă nu aveți alte plângeri decât saliva vâscoasă, care are proprietatea de a „lipi” în gât, ar trebui să beți mai multă apă.

  Fumatul
  Fumatul irită mucoasa tractului respirator superior. Acest lucru duce la o creștere a formării mucusului în tractul respirator superior. Fumătorii simt adesea că ceva se află în gât și încearcă să-l înghită.

  Sinuzita cronică

  Pacienții cu probleme cronice ale sinusurilor se plâng adesea de flegma groasă și de respirația urâtă. Acest lucru se datorează faptului că sinusurile produc mucus care se scurge continuu în gură și se întoarce în gât. Aceasta se numește post-nazale de scurgere, duce la îngroșarea saliva.

  Pacienții au tendința de a trage flegma lipicioasă din gât în gură și scuipă. Sinuzitele cronice sunt însoțite de alte simptome, cum ar fi febră sau cefalee.

  Dacă aveți probleme cu sinusurile, atunci trebuie să contactați un specialist ORL.

  Candidoza
  O altă cauză a saliva vâscoasă este candidoza orală. Verificați dacă există pete albe în interiorul gurii. Dacă da, atunci sunteți infectat cu ciuperca Candida.

  Candidoza necesită tratament cu medicamente antifungice. Toate zaharurile și carbohidrații din dietă trebuie să fie limitate. În plus, în timpul tratamentului este necesară o bună igienă orală.

  Răceala și tusea
  Aveți tuse sau simptome de răceală? Atunci când o persoană are gripă sau orice altă infecție respiratorie în care crește producția de mucoizi, saliva devine vâscoasă și lipicioasă.

  În astfel de situații, este necesar să se trateze o boală respiratorie.

  Boli autoimune
  O cauză rară a saliva vâscoasă poate fi o boală autoimună, cum ar fi sindromul Sjogren. Pentru a exclude această cauză, trebuie să donați sânge pentru testele corespunzătoare.

  Alergii sezoniere
  Dacă aveți o salivă groasă, vâscoasă numai în unele luni separate ale anului (primăvară, toamnă), atunci aceasta poate fi o reacție alergică sezonieră la polen.

  Mulți oameni sunt alergici la polen. La unii, se manifestă prin erupții pe piele, altele strănut, iar la unii saliva devine vâscoasă.

  Încercați să luați un medicament antialergic fără prescripție medicală timp de o săptămână.

  Medicamente
  Există unele medicamente care au tendința de a usca cavitatea bucală. Acest lucru duce la îngroșarea saliva. Acestea sunt medicamente antidepresive, antihistaminice și decongestionante

  Diabetul zaharat și alte afecțiuni cu niveluri ridicate de zahăr din sânge

  Nivelul necontrolat al zahărului din sânge este asociat cu gura uscată și saliva groasă. Acest lucru se întâmplă cu diabet zaharat netratat, diabet zaharat la femeile gravide și alte afecțiuni ale hiperglicemiei.

  Gastroenterită
  Aveți probleme gastro-intestinale, cum ar fi aciditatea sau balonarea frecventă? Orice formă de gastroenterită poate afecta consistența saliva.


  Boala de reflux gastroesofagian este o afecțiune în care acidul produs în stomac este aruncat în gură. Ca răspuns, gura trebuie să elibereze în continuare saliva pentru a reveni și a contracara conținutul acid al stomacului.

  Refluxul gastro-esofagian apare atunci când sfincterul sau inelul muscular dintre esofag și stomac este deschis în absența meselor. GERD suferă adesea persoane obeze sau care au suferit intervenții chirurgicale în tractul digestiv.


  Este necesar să se diagnosticheze cauza principală și să se vindece boala de bază. Saliva se normalizează treptat odată ce obțineți tratamentul potrivit.

  Câteva sfaturi utile pentru auto-îngrijire în saliva vâscoasă
  Beți multă apă, dacă este posibil caldă. Acest lucru va ajuta la diluarea saliva, reducerea senzației de aderență în gât.
  Aceste alimente și lichide pot ajuta la creșterea cantității și la reducerea vâscozității saliva:

  Încercați alimente și lichide acide / tartă
  Ceai cu gheață

  Băuturi sportive

  Lămâie sau băuturi de lămâie

  Citrice bomboane

  Încercați lichide carbogazoase
  Sifon

  Încercați să sugeți gheață curată

  • Este posibil să nu tolerați unele dintre aceste alimente și lichide dacă aveți dureri de gură sau gât.

  Evitați fumatul. Fumatul duce la formarea mucusului gros, care se amestecă cu saliva și îl face vâscos.

  Mențineți o bună igienă orală. Saliva groasă, vâscoasă este, în general, acidă și poate duce la deteriorarea dinților. Periați dinții mai des și clătiți-vă gura cu apă obișnuită.

  Clătiți în mod regulat gura cu apă caldă, cu un vârf de sare în ea. Acest lucru va spăla orice mucus vâscos lipit în gât.

  Includeți iaurtul în dieta dumneavoastră. Acest lucru va ajuta la normalizarea florei gurii.

  Evitați să mâncați o mulțime de produse lactate, cum ar fi lapte, brânză sau unt. Astfel de produse alimentare contribuie la formarea mucusului.

  Consumați cantități mari de cereale integrale, fructe și legume proaspete sezoniere. Ele reduc formarea de mucus în organism.

  Puteți lua vitamina C și e ca suplimente de ceva timp. Împreună cu apa sărată, ele sunt bune pentru eliberarea gâtului de mucus.

  Beți băuturi calde, mâncați supe de legume și ceaiuri din plante care hidratează căile respiratorii. Evitați prea multă cafea și ceai care deshidratează corpul

  Inhalați aburul de apă clocotită pentru a hidrata căile respiratorii. Puteți beneficia de câteva picături de ulei de eucalipt. Acest lucru ar calma, de asemenea, mucoasa inflamată a gâtului.

  Utilizați un umidificator înainte de culcare în dormitor.

  Ceai de schinduf cu saliva vâscoasă( spută, secreții din sinusurile nazale)

  Salvie
  Mestecați frunzele de salvie (proaspete sau uscate)
  Bea ceai de salvie (o lingurita pe cana de apa clocotita, insista ~ 5 min, filtra, bea 2-3 cani pe zi.

  Postat : retetenaturiste.net
  Nu uitați să vă abonați la pagina noastră facebook pentru a fi notificat cu articole noi  https://www.facebook.com/retetenaturiste.net/

  Lasă un răspuns