TRATAMENTE CU PROPOLIS

  Propolisul ca antioxidant inhibă procesele patologice care promovează îmbătrânirea organelor și țesuturilor corpului. Folosirea regulată a propolisului și a produselor preparate pe baza acestuia va contribui în mod necesar la creșterea forțelor de apărare ale corpului și la întinerire, adică la creșterea vieții creative active.

  Ca și alte produse biologic active de apicultură, propolisul nu numai că poate trata, ci și menține corpul într-o stare sănătoasă. Și toate acestea datorită proprietăților sale biologice unice, care sunt foarte diverse și se datorează acțiunii active a tuturor substanțelor incluse în compoziția sa.

  Tratamentul cu propolis: proprietăți medicinale și aplicare
  Proprietăți terapeutice ale propolisului
  Precauții pentru utilizarea terapeutică a propolisului

  Boli ale venelor
  Datorită compoziției sale chimice complexe, propolisul are o gamă atât de largă de proprietăți biologice valoroase, în special la fel de importante ca stimularea proceselor imunobiologice (propolisul crește conținutul de imunoglobuline a și E, sporește activitatea fagocitară a leucocitelor). Propolisul ucide diverse cocci, agenți patogeni ai tuberculozei, afectează în mod dezastruos agenții patogeni ai salmonelozei, tifosului, precum și protozoarele.

  În ultimele două decenii ale secolului XX, interesul pentru adezivul de albine ca remediu a crescut enorm. Și acest lucru se datorează, în primul rând, faptului că cercetătorii moderni au stabilit o acțiune destul de versatilă a propolisului:

  bacteriostatic (încetinește creșterea unui număr de bacterii),
  bactericid (ucide unele bacterii)
  fungicid (efect dăunător împotriva a 11 tipuri de ciuperci de suprafață și agenți patogeni ai bolilor de piele picior),
  anestezic (anestezic este de 5,2 ori mai puternic decât novocaina 2%),
  antiinflamator, care promovează epitelizarea rănilor, care afectează pozitiv apărarea specifică și nespecifică a organismului, etc.
  În același timp, să nu uităm că propolisul-o substanță creată de natură și cu toată bogăția de proprietăți interesante pentru medicină, el, medicul, nu are un astfel de efect distructiv asupra corpului, în același timp, ca și medicamentele sintetice.

  Cercetatorii au descoperit ca propolisul are antitumorale, antitumorale (cresterea celulelor canceroase propolisul suprima prin reducerea spasmelor vasculare, efect antiinflamator si bactericid), proprietati antitumorale, gerontologice.

  La pansamente, arde și alte leziuni ale pielii propolisul ajută la regenerarea țesuturilor, ceea ce duce la o reducere a dezvoltării de cicatrici după arsuri. Când îndepărtați bandajele cu propolis și unguente de propolis nu doare deloc, deoarece nu se lipesc de răni.

  Propolisul are activitate antiseptică, adică antimicrobiană și antivirală, în plus, are o activitate prelungită, adică Prelungitoare, un efect asupra unui număr de antibiotice, neutralizează unele otrăvuri bacteriene.

  Au fost observate proprietăți antialergice, resorbante ale preparatelor propolis.

  Oligoelemente: fier, cupru, mangan, cobalt etc., care fac parte din propolis, sunt utile pentru hematopoieza.

  S-a constatat că propolisul stimulează funcțiile trofice, precum și activitatea întregului sistem imunitar datorită producției suplimentare, în special a properdinei, care sporește fagocitoza. În plus, și acest lucru este foarte important, propolisul susține imunitatea specifică, crescând, după cum sa menționat deja, nivelul globulinelor Gamma.

  Propolisul este implicat și în reglarea sistemului endocrin, în special, efectul său asupra cortexului suprarenale și a glandei pituitare, ceea ce contribuie la eliberarea propriilor hormoni.

  Propolisul are proprietăți anti-ulcer. De asemenea, normalizează funcția secretorie a stomacului, scurtează durata tratamentului bolii. Concentrațiile mici de propolis sporesc funcțiile motorii și secretorii ale stomacului. În plus, propolisul reglează activitatea tractului gastrointestinal în general prin creșterea secreției biliare, vindecarea ulcerului gastrointestinal, scăderea colesterolului și a efectului pozitiv asupra motilității intestinale.

  Prin reducerea nivelului de colesterol și colesterol, anumite componente ale propolisului contribuie la prevenirea aterosclerozei vasculare, care joacă un rol semnificativ în protejarea împotriva bolilor de inimă, accident vascular cerebral și a altor boli cardiovasculare.

  Fără a avea un efect negativ asupra corpului, propolisul ajută la curățarea acestuia, ajută la inactivarea otrăvurilor, eliminarea lor din organism.

  În general, propolisul și preparatele sale (extracte de alcool și apă, miere cu propolis, tablete, unguente, lumânări etc.) au următorul efect terapeutic:

  astringent,
  balsamic,
  antipruritic,
  deodorant,
  desensibilizare,
  antitoxic,

  În plus, propolisul scade tensiunea arterială, stimulează metabolismul, regenerarea (restaurarea) țesuturilor, hematopoieza, reduce coagularea sângelui și capacitatea sa de tromboză, îmbunătățește funcția digestivă, crește rezistența și performanța organismului, îmbunătățește starea glandelor secreției interne.

  Dar să vorbim despre proprietățile biologice terapeutice ale propolisului în detaliu.

  Există o teorie că propolisul întinerește corpul. Și, probabil, aceasta este o presupunere corectă. Pentru că, dacă înțelegeți, tinerețea este în primul rând puritatea organelor și țesuturilor mediului intern al corpului.

  Experții cred că utilizarea constantă a propolisului poate împinge începutul proceselor de îmbătrânire la 60-70 de ani, eliberând doar corpul de substanțe toxice dăunătoare, de fapt, și provocând patologia îmbătrânirii.

  După cum știți, cea mai promițătoare metodă de influență asupra patologiei îmbătrânirii este utilizarea antioxidanților — substanțe care împiedică procesele oxidative dăunătoare din organism. Se constată că propolisul este un antioxidant puternic, deoarece are proprietăți antioxidante ridicate și crește apărarea organismului.

  Proprietățile antimicrobiene ale propolisului, cunoscute din 1906, în 1948 au fost dovedite de cercetătoarea Kivalkina. Ea a studiat efectul extractelor de propolis asupra a 74 de tulpini microbiene aparținând celor 19 tipuri de bacterii patogene și apatogene și a stabilit că adezivul acționează nu numai bacteriostatic( oprește dezvoltarea bacteriilor), ci și bactericid (ucide bacteriile).

  Cu toate acestea, diferite tipuri de microbi prezintă o sensibilitate inegală la propolis: microbii gram-pozitivi sunt mai sensibili la aceasta decât cei gram-negativi. În cursul studiilor, sa constatat că, sub acțiunea propolisului, pasterella, de exemplu, moare după 15-20 de minute, agentul cauzator de porci-după 1-2 ore, stafilococi-după 2-4 ore.

  Este important și faptul că substanțele antimicrobiene propolis sunt rezistente la căldură, depozitarea propolisului timp de 3-4 ani nu reduce activitatea antimicrobiană.

  Activitatea antimicrobiană a preparatelor propolis au fost confirmate în studiile lor de către oamenii de știință din multe țări ale lumii. Potrivit unor autori, cea mai puternică activitate antimicrobiană are extracte apoase de propolis.

  Studiile din 1973 din țara noastră au arătat că diferite concentrații de propolis au manifestat un efect bactericid asupra tulpinilor de stafilococi, streptococi și E. coli izolate din sputa copiilor bolnavi de pneumonie cronică.

  O proprietate antimicrobiană importantă a propolisului este activitatea sa împotriva bastonului Koch, iar efectul său antituberculos nu este numai bacteriostatic, ci mai ales important și valoros și bactericid.

  Proprietățile antimicotice ale propolisului au fost stabilite în raport cu unele ciuperci inferioare, agenți patogeni ai bolilor de piele și scalp. Fungii-agenți patogeni ai micozelor superficiale-sunt mai sensibili la acțiunea propolisului decât ciupercile — agenți patogeni ai micozelor profunde.

  Propolisul prezintă un efect antiprotozoic împotriva agentului patogen catar al urogenitalelor femeilor și bărbaților-Trichomonas.

  Există date despre acțiunea antivirală a propolisului. Astfel, efectul antiviral al propolisului în concentrații mai mici de 1% împotriva virusului herpesului, și întârzie dezvoltarea agentului patogen chiar și în celulele embrionului uman.

  Propolis are un efect antiinflamator în bolile articulațiilor, pielii și membranelor mucoase. Acestea întăresc țesutul conjunctiv și vasele de sânge, împiedică oxidarea vitaminei C, reduc activitatea unor enzime, care provoacă dezintegrarea cartilaginos și interstițială țesut, inhiba actiunea enzimei De-metil-transferază, ceea ce duce la o economia cheltuielilor de adrenalina. Flavonoidele polimetoxi-late inhibă în mare măsură agregarea eritrocitelor în sângele uman, iar dozele mici de propolis (0,1 mg/kg) suprimă puternic agregarea plachetară cauzată de adenozin difosfat sau adrenalină. Flavonoidele întăresc peretele capilar, fiind antiagregante.

  Aceleași componente ale propolisului împiedică formarea cheagurilor de sânge în vasele de sânge, îmbunătățesc microcirculația și, prin urmare, reduc sau ameliorează efectele nocive ale afecțiunilor inflamatorii și de șoc în ateroscleroză.

  A fost mult timp cunoscut efectul anestezic local al propolisului. Această acțiune este de 3 ori mai puternică decât acțiunea cocainei și de 52 de ori — procaină. Dacă adăugați o soluție apoasă de 0,03% sau o soluție alcoolică de propolis la o soluție de cocaină de 0,25%, efectul anestezic al cocainei va crește de 14 ori.

  Se sugerează că efectul anestezic al propolisului se datorează uleiurilor sale esențiale, dar, pe de altă parte, aceste experimente arată că factorul anestezic este parțial sau complet solubil în apă. Diferențele cunoscute în gradul de acțiune anestezică a propolisului se datorează probabil originii sale inegale, precum și diferențelor dintre metodele de aplicare a acestuia.

  Acum, că, în general, ne-am ocupat de capacitățile terapeutice ale propolisului, voi spune mai exact ce tratează el.

  Propolisul este folosit în boli ale membranelor mucoase ale nasului, inflamații nazale și alte sinusuri; căilor respiratorii, ale urechii medii, ale tractului digestiv, urogenitale (de exemplu, boli cronice veziculele seminale și prostata și hbp de prostată). În otolaringologie, se utilizează, de exemplu, în tratamentul auzului, faringitei, otitei, rinitei, anginei, pulmonologiei — în tratamentul bronșitelor, pneumoniei cronice, astmului bronșic.

  În primul rând, propolisul este indicat pentru răceli, infecții bacteriene și virale (efectul antiviral al extractului apos de propolis asupra modelului virusului variolei în experiment), boli ale tractului gastro-intestinal, tulburări metabolice. Propolis tratează gripa, radiculita, sciatica (inflamația nervului sciatic), bolile venerice.

  În trecut, propolisul a fost utilizat pe scară largă în medicina populară în fabricarea patch-urilor pentru vindecarea rănilor, deoarece acționează ca un agent de înmuiere și strângere a rănilor.

  În prezent, în medicina populară, ei tratează toate bolile de piele, rănile simple și de lungă durată, care au apărut din cauza inflamației, ulcerului pe piele și ulcerului gastric și duodenal, nevrită, tuberculoză pulmonară și alte boli.

  Există date despre efectul benefic al propolisului în hemoroizi, ginecologi și multe alte boli.

  Indicații generale pentru utilizarea terapeutică a propolisului sunt:

  îmbătrânirea prematură a pielii,
  osteomielita,
  dureri de cap, migrene,
  gastrită cronică,
  colelitiază,
  hepatitele cronice,
  colecistita,
  fisuri ale rectului,
  boli ale tractului urinar și rinichi,
  nevralgii,
  boli ale articulațiilor,
  anestezie locală,
  curățarea corpului,
  mastita,
  tumori benigne și maligne,
  tendința de tromboză,
  tulburări metabolice,
  scăderea imunității.
  Propolisul este eficient în tratamentul proceselor purulente, a rănilor de lungă durată, a arsurilor și a degerăturilor de toate gradele, ca agent preventiv în tratamentul rănilor postoperatorii, ca anestezic local pentru diferite intervenții chirurgicale. În toate aceste cazuri, propolisul este prescris în interior.

  Acum, voi da date despre tratamentul bolilor specifice propolis.

  Propolisul este recomandat pentru ateroscleroză. După cum știți, această boală cronică este caracterizată prin înfrângerea arterelor și tulburarea circulatorie. Ateroscleroza, la rândul său, determină o serie de afecțiuni care sunt cele mai frecvente cauze ale dizabilității și mortalității. Tratarea acestei «boli a secolului» este dificilă, deci prevenirea trebuie acordată unei atenții importante. Preparatele de propolis pot ajuta la combaterea aterosclerozei, în special dacă sunt utilizate în stadiile inițiale.

  Propolisul are un efect pozitiv asupra metabolismului lipidelor la pacienții cu hipertensiune arterială și boală coronariană cu niveluri ridicate de colesterol și trigliceride în serul de sânge. În acest caz, propolisul este utilizat la o rată de 1 g pe zi, cursul tratamentului este de 1-2 luni.

  Experimentele demonstrative privind identificarea efectului propolisului asupra tensiunii arteriale crescute au fost efectuate de oamenii de știință bulgari. În experiment au participat 42 de pacienți cu hipertensiune arterială de 4-5 ani și hipertensiune arterială, în principal, gradul de clasificare a OMS. Dintre cei 42 de pacienți tratați, au fost 36 de femei 42-72 de ani. Pacienții au fost monitorizați clinic. Înainte de începerea tratamentului, au fost spitalizați timp de 5 zile, au fost plasați pe un regim alimentar fără medicamente, potrivit metodei Pevzner. Tratați cu propolis numai acei pacienți a căror stare nu sa îmbunătățit ca urmare a regimului stabilit.

  Propolisul pentru tratament a fost utilizat sub formă de soluție alcoolică 30%. El a fost dat 40 picături de 3 ori pe zi, cu 1 oră înainte de mese.

  Ca urmare a tratamentului cu propolis, 37 de pacienți au avut un efect terapeutic bun în raport cu plângerile subiective: durerea de cap a dispărut, amețeala a trecut, tinitusul sa oprit, durerea inimii a scăzut și senzația de presiune și greutate a trecut, bătăile inimii au fost normalizate. La 15 pacienți cu hipertensiune arterială de gradul I tensiunea arterială scăzut până la nivelul normal, la pacienții cu hipertensiune arterială de gradul II la 30-40 mm a scăzut tensiunea arterială sistolică și la 10 mm tensiunea arterială diastolică, în medie, la 6 pacienți (75 %), la 2 (25 %) — de presiune a rămas neschimbată. La pacienții cu hipertensiune arterială de gradul III, a existat o scădere a presiunii sistolice cu o medie de 10 mm la 6 pacienți (31 %), la 5 (27 %) — a rămas neschimbată.

  Propolisul poate fi utilizat pentru tratamentul anginei pectorale, aplicarea sa are un efect terapeutic pronunțat și este recomandat ca un supliment la tratamentul complex al pacienților cu miocardite ireumatice.

  Propolisul este utilizat pentru răni și ulcere greu de vindecare, degerături, arsuri. Astfel, tratamentul a fost efectuat cu succes 150 de pacienți cu răni postoperatorii în zona rectului-a fost utilizată o soluție alcoolică de propolis 20% cu ulei de ricin într-un raport de 1:1. Rezultatele acestui tratament au fost mai bune decât după aplicarea unguentului Vishnevsky, care a fost utilizat pentru a trata 103 din grupul de control operat. Durerea a trecut mai repede, numărul de cazuri de complicații postoperatorii a scăzut de 4 ori și durata tratamentului a scăzut. Histologia prelucrate de propolis tesatura a confirmat stimularea granulare, iar în unele cazuri s-a observat o creștere puternică a granularea țesuturi, ceea ce a făcut ca intrerupe tratamentul cu propolis până la completa vindecare rani. Tratamentul de două și trei săptămâni al fisurilor anale (fisuri dureroase ale anusului) cu supozitoare care conțin 10% din propolis este, de asemenea, bun-promovează vindecarea rănilor.

  Propolisul sa dovedit a fi un remediu adecvat și pentru tratamentul rănilor de lungă durată, cauzate de radioterapia. Tratamentul cu succes a pacienților cu răni pe partea maxilo-facială a capului-a fost utilizat un extract de ulei de propolis. Datorită faptului că propolisul are proprietăți antibacteriene, industria farmaceutică a produs mult timp unguente pe baza acesteia pentru tratarea rănilor, eczemelor și a altor boli ale pielii (la om și animale).

  Deci, există un medicament» Propotseum » — un unguent pentru tratamentul rănilor, arsurilor și inflamațiilor. La domiciliu, puteți pregăti, de asemenea, un amestec similar cu acest medicament care conține 200 g de vaselină sau grăsime animală și 10 g de propolis.Vaselina sau grăsimea trebuie să fie preîncălzită la fierbere și apoi, după răcire la 50-60 °C, introduceți propolisul și creșteți ușor temperatura amestecului cu 10-15 °C, apoi amestecați foarte bine (timp de 8-10 minute) compoziția rezultată, apoi scurgeți-o și răciți-o. Există unguente de propolis pe lanolină, vaselină sau unt, ulei de pește. Concentrația de propolis în unguent poate fi diferită-10%, 15%, 20% și chiar 30-40%. Depinde de tratamentul bolii care este destinat unguentului.

  10% — uleiul de propolis este utilizat extern pentru arsuri și degerături — este lubrifiat sau frecat în locurile deteriorate. Același ulei este administrat pe cale orală pentru vindecarea ulcerului peptic al stomacului și duodenului cu 1-1, 5 h înainte de mese 1 h. o lingură de 3-4 ori pe zi, care depinde de cantitatea de mese. În acest caz, trebuie să urmați o dietă strictă și să consumați alimente șterse, ceea ce va accelera procesul de cicatrizare a ulcerului. Cursul de tratament este conceput pentru 2-3 săptămâni.

  15% ulei de propolis este mai bine să utilizați pentru vindecarea rapidă a rănilor, tăieturilor care se vindecă sau nu se vindecă mult timp. În dermatologie, utilizați acest ulei pentru acnee, diverse erupții cutanate, herpes, inflamație a pleoapelor și orz.

  În ceea ce privește arsurile, experimentele au stabilit o eficacitate terapeutică ridicată a propolisului. Pentru a spori efectul antimicrobian, se recomandă adăugarea clorurii de cetilpiridiniu de 15% la unguentul de propolis de 15%. Acest unguent mixt a fost, în special, tratat cu mai mult de 1000 de persoane cu arsuri de diferite grade. Unguentul a arătat nu numai un efect antiseptic, ci și a stimulat regenerarea țesuturilor, a contribuit la dispariția (reducerea) cicatricilor.

  Proprietatea propolisului de a stimula granularea suprafeței plăgii este utilizată pentru tratarea rănilor de vindecare lentă. Atunci când se utilizează liniment de propolis 20-30% în ulei de floarea-soarelui în timpul tratamentului pacienților cu ulcere cronice pe baza alimentării cu sânge deranjat și cu ulcere cauzate de raze X, există o creștere mai rapidă a rănilor. Angiopatica (asociată cu patologia vaselor de sânge), rănile dificil de tratat cresc în 50-70 de zile. Experții observă că procesele de EPI-telizare rămân în urmă cu granulația și, prin urmare, recomandă utilizarea unor agenți epitelizanți cunoscuți la sfârșitul tratamentului.

  Studiile clinice au arătat că pulberea de propolis de 10% este mai eficientă decât unguentele antibiotice în tratamentul escarelor angiopatice. Rănile la 10 din 12 pacienți după spălarea cu soluție Rivanol, urmată de pulbere de propolis, s-au vindecat timp de 16-54 de zile, în timp ce tratamentul cu Rivanol și antibiotice a fost mai lung, iar rezultatul pozitiv a fost observat numai la 3 pacienți.

  Utilizarea preparatelor propolis cu keratită herpetică în combinație cu metodele tradiționale de tratament are un efect antiinflamator, promovează începutul anterior al epitelizării, accelerează procesele de regenerare, reduce timpul de tratament.

  Preparatele de propolis sunt folosite pentru a trata pierderea părului (căderea părului cu focare rotunjite de diferite dimensiuni). În tratamentul alopeciei focale (alopecie), capul a fost utilizat cu succes cu 30% unguent propolis și 30% extract de alcool propolis. După 2 săptămâni, cel târziu la 6 luni după începerea frecării preparatelor propolis, pleșuvia a dispărut la 82% dintre pacienții tratați.

  Propolisul este folosit pentru tratamentul bolilor de piele-negi juvenili, piodermie( leziuni pustuloase ale pielii), furuncule și carbuncle, epidermofitiya (boli fungice ale pielii și unghiilor), neurodermită, trihofitiya și psoriazis.

  De exemplu, tratamentul psoriazisului cu acest medicament natural se efectuează de obicei după cum urmează: 0,3 g de propolis de 3-4 ori pe zi în interior sau în exterior — 20% ulei de propolis pentru a lubrifia locurile afectate, cursul tratamentului-2-4 săptămâni.

  În tratamentul psoriazisului, propolisul poate fi utilizat sub formă de diferite forme de dozare: unguente sau paste din propolis nativ (natural), propolizat, preparate esențiale și poliester propolis, tincturi de propolis, lapte de propolis, extracte de propolis în ulei de vaselină.

  Tincturile de alcool și extractele de propolis au un efect bun asupra plăcilor limitate de psoriazis, inclusiv a formelor seboreice ale bolii. Unguentele, pastele cu propolis pot ameliora starea pacienților cu forme infiltrative, exudative ale bolii. Unguentul sau pasta se aplică pe zonele afectate ale pielii sub bandaj până la dispariția completă a fenomenelor inflamatorii, în special în cazul formelor palmo-plantare ale bolii, când alte tratamente sunt puțin eficiente. Timpul de tratament pentru utilizarea unguentului cu propolis este semnificativ mai mic decât în cazul tratamentului convențional, chiar și cu utilizarea de medicamente corticosteroid.

  Experții observă că tratamentul formelor hiperkeratotice limitate de psoriazis necesită o perioadă relativ lungă de timp. Pentru a obține o acțiune keratolitică mai eficientă, există un unguent propolisno-salicilic. Suplimentul în unguent este acidul salicilic, care duce la un efect keratolitic mai intens asupra straturilor de piele supuse, asigurând astfel o penetrare mai profundă a substanțelor biologic active ale propolisului.

  Pregătiți un unguent propolisno-salicilic poate fi singur, măcinarea 10 g de propolis-brânză și plasarea în 170 ml de alcool 70% atunci când este încălzit într-o baie de apă. Când se adaugă o compoziție omogenă, amestecând regulat, 100 g de acid salicilic. După răcire, unguentul este gata de utilizare. Are o consistență groasă, nu se exfoliază și nu se topește pe piele.

  Iată câteva date medicale despre tratamentul psoriazisului cu medicamente propolis. În anii 1970, oamenii de știință interni au studiat activitatea terapeutică a extractului de alcool 30% din propolis pentru o serie de boli cronice ale pielii, inclusiv pentru psoriazis. Medicamentul a fost aplicat de 2 ori pe zi pe zona afectată a pielii. Se usucă repede sub formă de film, ceea ce nu necesită bandaj. Tolerabilitatea medicamentului a fost bună. După 12-16 zile de utilizare a medicamentului, au dispărut fenomene exudative semnificative și infiltrarea a devenit mult mai puțin pronunțată.

  Cercetătorul chinez Fang Chu a folosit, de asemenea, propolis (de origine chineză) în tratamentul unui număr de dermatoze, în special psoriazis. În tratamentul pacienților cu psoriazis 160, el a folosit tablete care conțin 0,3 g de propolis. Tratamentul a durat 2-3 luni. Efectul terapeutic sa manifestat după 2-4 săptămâni. Ca urmare a tratamentului efectuat la 37 de pacienți, a fost observată o recuperare clinică, la 17-o îmbunătățire semnificativă, la 58-o îmbunătățire; în 48 de cazuri, propolisul a fost ineficient. În toate probabilitățile, efectul terapeutic al propolisului în psoriazis depinde de durata bolii: cu cât a fost mai mică durata dermatozei, cu atât a fost mai mare eficacitatea terapiei.

  Experții cred că utilizarea propolisului în terapia complexă a pacienților cu psoriazis este destul de eficientă poate fi un mijloc de alegere, în special în cursul torpid al dermatozei, inclusiv forma palmo-plantară etc.

  Aplicați propolisul în hiperfuncția glandei tiroide. În monografia profesorului Ludyansky, korifey apiterapie internă, sunt prezentate astfel de date privind tratamentul cu propolis tiroidian: în gusa difuză, a existat un procent ridicat de recuperare, iar în nodul-recuperarea a fost observată la jumătate dintre pacienți. Propolisul a fost folosit atât în interior, cât și în exterior.

  Propolisul este eficient în tratamentul bolilor căilor respiratorii, gâtului și cavității bucale, inclusiv a celor infecțioase. Pentru tratamentul și prevenirea bolilor căilor respiratorii, este foarte bine să se aplice propolisul cu miere. Datorită propolisului aflat în el, mierea dobândește un gust și o aromă extraordinară. 1 linguriță pentru adulți după mese și 0,5 lingurițe pentru un copil de până la 12 ani de 3-4 ori pe zi, și mai ales pe timp de noapte, timp de 3-5 zile va elimina amigdalita, amigdalita, rinita, gripa.

  Propolis în ulei (legume sau măsline) pentru răceli, frecați bine pieptul sau spatele, purtând ceva cald (flanel, baikove).

  În tratamentul grup de 35 de persoane, pătimeau de boli cronice purulente ринитами și ринитофарингитами, le-a propus luate pe cale orală 300 mg de propolis pe zi, la прополису pentru mai bine de extragere a substanțelor active s-a adăugat sare de magneziu. De asemenea, au fost utilizate inhalări de aerosoli cu propolis timp de 10 minute și au tamponat nările cu un unguent de propolis de 5%.

  90% dintre pacienți au avut rezultate bune și foarte bune — până la dispariția completă a semnelor clinice. Această metodă de tratament a dat același rezultat bun pentru Larin-gotraheitele acute și subacute. Aproximativ două sute de pacienți au luat pe zi pentru 5-6 comprimate de propolis și 3-5 linguri de sirop de propolis de apă 2% și inhalare zilnică. Semnele subiective ale bolii au dispărut la 85-90% dintre pacienți în ziua 2-5 a tratamentului. 15 pacienți cu Larin-gotraheită cronică s-au vindecat complet, ceea ce a confirmat verificarea efectuată la 3 luni după tratament.

  32 de persoane cu rinită subacută și cronică și rinitosinuzită au fost tratate într-un mod combinat: antibiotice și propolis. Ca urmare, perioada de tratament a scăzut, iar numărul de antibiotice utilizate a fost mai mic în comparație cu grupul de control, care a fost tratat numai cu antibiotice.

  Se știe despre utilizarea cu succes a preparatelor propolis, inclusiv emulsia de alcool și ulei a medicamentului, la pacienții cu sinuzită purulentă cronică. Propolisul, după cum au arătat studiile citologice, îmbunătățind procesele metabolice din țesuturi, stimulează procesul de regenerare în mucoasa sinusurilor maxilare, ceea ce contribuie la recuperarea finală.

  Experimentele au arătat că în tratamentul acute catar ale tractului respirator superior și acute și cronice, sinuzite și фарингитов cel mai bun efect obținut după aplicarea tratamentului combinat — cu antibiotice, физиотерапевтическими procedurile și аэрозольными ингаляциями propolis. Rezultate bune de tratament propolis numeroase bolnavi de boli cronice синуситами, diagnosticul care a fost confirmat рентгенологически, și фарингитами au fost obținute prin completarea acestor metode de tratament ионофорезом la синуситах și clătire gât de 3-5% noi de apă-alcool emulsie de propolis la фарингитах.

  La pacienții cu formă atrofică de faringită cronică, tratamentul cu propolis a dat un rezultat foarte reușit. După întinderea gâtului, în termen de 10-15 zile, cu un amestec dintr-o parte de 30 % puterea limpezire, extract de propolis și două părți glicerină clinic și microbiologici de evaluare a stabilit că 74,6 % лечившихся a venit o recuperare completă, iar 14,7 % — o îmbunătățire semnificativă. Cu toate acestea, trei pacienți în timpul tratamentului au prezentat semne de alergie la mucoasa gurii și faringelui.

  În bolile respiratorii: rinită acută și cronică, laringită, sinuzită, faringită, traheită, bronșită, astm bronșic, pneumonie cronică și altele, în condițiile policlinicii, propolisul este extras cu 96% alcool etilic. Din extract se prepară o soluție de propolisno-alcool 5%. Această soluție este utilizată pentru inhalare sub formă de emulsii pe ulei de piersici sau de caise într-un raport de 1:3,1:2, 1:1 sau în aceeași diluție cu apă distilată.

  Propolisul este, de asemenea, utilizat pentru tratamentul furunculelor canalului auditiv și a inflamațiilor urechii medii, cu audiere strânsă. După spălarea sau tamponarea urechii cu soluție alcoolică 20-30% de propolis timp de 7-15 zile, secrețiile purulente sunt oprite și mucoasa are un aspect normal. Tratamentul accelerează acumularea timpanului și poate chiar îmbunătăți semnificativ auzul.

  Propolisul este utilizat pentru tratamentul diferitelor tipuri de tuberculoză (plămâni, bronhii, ganglionii limfatici, rinichi, piele). Medicii-ftiziatrii citează date care vorbesc despre eficacitatea medicamentelor propolis în diferite forme de tuberculoză. Tratamentul a fost efectuat de diferite medicamente propolis și antibiotice.

  La majoritatea pacienților din grupul de tuberculoză a fost în formă neglijată și tratamentul în trecut cu diverse medicamente anti-tuberculoză a fost nereușită. În tratamentul complex al tuberculozei, a fost folosit 15 %-unguentul preparat în unt. 30 de pacienți cu tuberculoză pulmonară fibroasă-cavernoasă au fost tratați cu 15% unt de propo-vulpe. La 19 pacienți, după 4-10 luni de tratament (ulei de propolis li sa administrat de 3 ori pe zi înainte de mese), cavernele s-au închis. 20 pacienți cu aceeași formă de tuberculoză pulmonară au luat o soluție de propolis de 20% apă-alcool pe cale orală. Închiderea cavernelor a venit doar la două, iar alte caverne și semne de intoxicație generală au scăzut semnificativ.

  Rezultate bune au dat tratament propolis pentru tuberculoza renală și bronșită tuberculoasă și limfodenită. După bronhoscopie, bronhiile afectate au fost tratate cu o soluție apoasă de propolis de 10% și au utilizat simultan antibiotice. La 2-3 luni după începerea tratamentului la toți pacienții care au suferit acest curs de tratament, modificările specifice ale bronhiilor au dispărut. Preparatele propolis sunt recomandate pentru tratamentul complex al tuberculozei, în special în cazurile în care terapia cu antibiotice nu dă rezultate.

  În literatura medicală sunt prezentate exemple de tratament pentru tuberculoză cu medicamente propolis.

  Băiatul are 7,5 ani, palid, slab și slab. Plămânii lui «mâncau» tuberculoza. Tratamentul tradițional nu a dat efectul dorit, iar medicii au propus o intervenție chirurgicală. Părinții au refuzat, au luat copilul din spital și au plecat să fie tratați la domiciliu. Am decis să folosim remedii și, împreună cu metodele convenționale de terapie, am început să folosim miere de propolis și polen-bandwagon pentru a trata. În primele luni ale unui astfel de impact combinat, starea a rămas stabilă. Apoi, leziunea a început să scadă, dar părea mai compactă și calcinarea în ea a fost detectată mai clar. În viitor, el a pierdut claritatea frontierelor, a fost mai puțin intensă, iar după 1 an și 2 luni a încetat să mai fie determinată. Ce vedem aici? Produsele apicole au ajutat la ameliorarea intoxicației, la îmbunătățirea imaginii sângelui, la creșterea rezistenței organismului, ceea ce a contribuit la vindecarea bolii prelungite și extrem de severe.

  Un alt exemplu. Pacienta are 25 de ani. Când a fost examinată într-un dispensar antituberculos, ea a fost diagnosticată cu: tuberculoza pulmonară fibroasă-cavernoasă în faza de infiltrare și inseminare. Tratamentul tradițional al efectului dorit nu a dat, în legătură cu care a fost inițiat tratamentul cu 10% extract alcoolic de propolis 30 picături de 3 ori pe zi (în 50 ml de apă) și perfuzie preparată din colectarea ierburilor formulate de un medic pentru acest caz. Tratamentul a fost efectuat timp de 10 luni (după o pauză de 10 zile a fost făcută în fiecare lună). Îmbunătățirea stării pacientului ar putea fi observată după o săptămână de la începerea tratamentului cu extract de propolis și infuzie de plante medicinale. Treptat, temperatura a fost normalizată, apetitul sa îmbunătățit, durerea toracică, tusea și toate simptomele intoxicației cu tuberculoză au dispărut. Examinarea cu raze X a confirmat că caverna din stânga sa dizolvat.

  Un alt exemplu. Un pacient de 40 de ani, o vânzătoare, a spus că acum 2 ani a avut dureri în piept, slăbiciune și dificultăți de respirație. În policlinică, medicii au tratat-o cu un diagnostic de «bronșită». Cu toate acestea, starea pacientului a continuat să se înrăutățească și a fost trimisă să consulte un dispensar anti-tuberculoză, unde a fost diagnosticat cu «tuberculoză pulmonară diseminată în faza de infiltrare și dezintegrare». Tratamentul tradițional a fost efectuat în condiții staționare, apoi în sanatoriu. Starea sa îmbunătățit oarecum, dar procesul patologic din plămâni a rămas. Ea a continuat să se plângă de slăbiciune, apetit scăzut, tuse cu flegma, durere în partea dreaptă, temperatura a crescut din când în când. Apoi, pacientul a început să ia 15% ulei de propolis pentru 1 linguriță de 3 ori pe zi și să bea perfuzie din colecția de plante, întocmită de un medic pentru acest caz. Pe parcursul anului au fost efectuate 3 luni de tratament cu o pauză între ele în 1 lună. După 3 săptămâni de la începerea tratamentului, a fost posibil să se observe o scădere a tusei, a durerii în partea dreaptă, îmbunătățirea apetitului și a stării generale. La sfârșitul tratamentului, care a durat un total de aproximativ un an, bunăstarea a fost bună, plângerile au fost absente. Examinarea cu raze X a arătat că caverna din plămâni sa dizolvat.

  Procesele inflamatorii ale cavității bucale stomatologii tratează 2-4% alcool sau alcool-extract esențial de propolis. După evaporarea alcoolului etilic sau a esterului dietilic pe site-ul tratat cu acest extract, se formează cel mai subțire film de propolis, care persistă timp de o zi. Acest film are proprietăți anestezice și are un efect bactericid.

  Tratamentul cu soluții propolice de procese inflamatorii în cavitatea bucală a fost folosit de mult timp de medicina populară. Există multe publicații care descriu succesele utilizării propolisului și în clinicile stomatologice.

  30% soluție alcoolică propolis poate fi utilizat cu succes în leziuni fungice ale mucoasei orale, limbii și gâtului la copii. În tratamentul sugarilor, pacienții cu moniliază, cu utilizarea extractului alcoolic de propolis în ziua 3-4 a tratamentului, plăcile dispar, iar în ziua 5-7 mucoasa dobândește un aspect normal. Grupul de control al copiilor 35 a fost tratat cu medicamente antifungice general acceptate, iar recuperarea a avut loc cu 5-8 zile mai târziu, iar în lunile următoare, în rândul copiilor din acest grup au existat recăderi frecvente. Acest lucru a permis ca propolisul să fie cel mai potrivit remediu pentru tratamentul bolilor fungice la sugari.

  Extractele de propolis și de plante au fost folosite de specialiști ca remediu extern și intern pentru tratarea stomatitelor ulcerative și necrotice. În majoritatea cazurilor, agenții patogeni ai acestor stomatite au fost microorganismele rezistente la antibiotice. După utilizarea extractelor de propolis și a medicamentelor pe bază de plante, pacienții au dispărut rapid durerea și mirosul neplăcut din gură și apoi a apărut epitelizarea suprafeței ulcerative.

  În practica dentară, proprietățile plastice ale propolisului sunt utilizate pe scară largă pentru a acoperi gingiile erodate și pentru a trata parodontoza. Când este introdus în buzunarele dinte 35% soluție de propolis în dipropilenglicol, recuperarea țesutului afectat apare rapid și dispare respirația urâtă.

  În tratamentul leziunilor recurente aftoase ale cavității bucale, cele mai eficiente rezultate au arătat extractul de alcool propolis. La 85% dintre pacienții tratați cu acest medicament, durerea a încetat după 2 ore, iar rănile s-au vindecat în ziua 3-4.

  Literatura medicală arată că medicul dentist Bulgar Pisarev a tratat cu succes propolis sute de pacienți cu parodontoză, carii dentare și inflamații ale gingiilor. Ele sunt chiar propuse și introduse în practică un nou dispozitiv-magnetoimpulsator, cu care puteți introduce propolisul prin electrod în locul afectat. Acest aparat garantează ameliorarea rapidă a durerii, datorită introducerii exacte a propolisului în partea afectată a dintelui, mai ales dacă este localizată adânc în rădăcină.

  În literatura medicală există, de asemenea, rapoarte cu privire la utilizarea cu succes a soluției de alcool propolis în tratamentul stomatitei ulcerative la copii, care nu pot fi tratate cu alte substanțe medicamentoase. Stomatita ulcerativă este adesea prelungită, cu complicații, febră mare, pierderea poftei de mâncare, uneori există vărsături și diaree. În tratamentul formelor severe de stomatită cu propolis, îmbunătățirea clinică vine din primele ore de aplicare. Propolisul anesteziază mucoasa și previne inflamația.

  Pentru clătire cu 0,5 cani de apă caldă, luați 5-10 g de soluție de propolis. Foarte bine, dacă copilul poate clăti singur gura. Dacă el nu știe cum, trebuie să-l unge cu o soluție orală. După 20-40 de minute, copilul se simte îmbunătățit, are un apetit. Procesul inflamator trece destul de repede. Doza de propolis poate fi redusă, deoarece soluțiile sale puternice pot provoca dermatită, iar cele slabe nu le provoacă de obicei.

  Propolisul este utilizat pentru tratamentul ulcerului gastric și duodenal. În tratamentul acestor boli, se utilizează medicamente cu acțiune locală. Efectul analgezic și trofogranulator al propolisului are un efect direct asupra ulcerului și contribuie la vindecarea rapidă a acestuia.

  În plus, alți factori favorabili sunt: capacitatea propolisului de a forma un film de protecție pe suprafața plăgii, de a acționa antiinflamator și antispasmodic și de a reduce aciditatea gastrică. Pentru tratamentul bolilor stomacului și intestinelor, se utilizează de obicei extract de alcool sau apă (extract) de propolis.

  Literatura medicală arată că experimentele de tratament al ulcerului peptic cu propolis au arătat o eficacitate ridicată, rezultatul fiind constant — pe o perioadă lungă de timp după tratament, subiecții au fost monitorizați. Pacienții au primit 40-60 picături de soluție alcoolică 20-30% propolis într-o ceașcă de lapte de 3 ori pe zi timp de o jumătate de oră înainte de mese timp de 21-28 zile. Unii terapeuți au folosit pentru a trata 10% ulei de propolis. Aproximativ 3-4 zile după începerea tratamentului, aproape toți pacienții au dispărut dureri, iritații de aciditate ridicată și greață. Aciditatea gastrică a fost normalizată, iar radiografia a stabilit în majoritatea tratamentelor dispariția nișei ulcerative. La 90% dintre pacienți, starea descrisă după tratament a fost păstrată timp de 5 ani, dar aproximativ 6% dintre cei tratați pe baza hipersensibilității au prezentat o erupție cutanată.

  Precauții pentru utilizarea terapeutică a propolisului
  Propolisul este considerat netoxic. Cu toate acestea, nu există studii privind acțiunea propolisului asupra corpului cu ingestie prelungită (timp de 4-5 luni). Și astfel de studii, spun experții, sunt necesare în legătură cu cazurile de auto-tratament prelungit cu propolis. La urma urmei, conține multe componente insolubile neexplorate în apă și alcool.

  Hipersensibilitatea la propolis se poate manifesta sub forma unei inflamații alergice a pielii. Unii oameni de știință cred că alergenii propolis sunt substanțe rășinoase de plop. Hipersensibilitatea la adezivul de albine poate fi exprimată în greață și în deteriorarea stării generale deja cu un sentiment de miros.

  Hipersensibilitatea la propolis sub formă de reacții alergice locale se manifestă, de regulă, în tratamentul extern al bolilor de piele propolis. Cel mai adesea, acest lucru se observă în leziunile profunde ale pielii cauzate de agentul cauzal al ringworm. Relativ adesea, hipersensibilitatea este observată la pacienții care suferă de tuberculoză cutanată, ulcere trofice și piodermie și este relativ rară la pacienții cu psoriazis, alopecie și hiperkeratoză.

  Hipersensibilitatea la propolis poate fi observată și în cazurile în care este utilizată sub formă de inhalare sau administrată în interior.

  Reacțiile alergice dispar rapid după întreruperea tratamentului.

  Experții sugerează că în viitor vor fi deschise și mai multe proprietăți de vindecare ale propolisului. Dar, în timp ce reprezentanții medicinei oficiale nu au încă o opinie clară despre siguranța utilizării propolisului în practica medicală largă, este necesar să se acorde o atenție rezonabilă atunci când se utilizează în scopuri medicinale.

  Prudență crescută în tratamentul propolis este deosebit de necesar să se respecte cei care suferă de eczeme, diateză, astm bronșic, are o sensibilitate crescută la albine-în aceste cazuri, intoleranța individuală la propolis este adesea observată.

  Unii cercetători care au studiat și au aplicat propolis indică efecte secundare. Acestea sunt observate, de regulă, cu supradoze. Prin urmare, respectați cu strictețe recomandările (doza și modul de primire a preparatelor de propolis, căci abuzul acestora poate duce la apatie, reducerea poftei de mâncare, creșterea numărului de leucocite în sânge, și, uneori, și la reacții alergice (manifestate, de obicei, în formă de mâncărime, roșeață a pielii și erupții cutanate pe ea, mai rar, creșterea temperaturii corpului, slăbiciune și alte simptome comune), dispar după încetarea tratamentului cu propolis.

  Înainte de începerea tratamentului, este mai bine să consultați un specialist și să efectuați un test pentru o reacție alergică.Propolisul nu poate fi categoric prescris persoanelor care au avut o reacție alergică la orice produse apicole.

  Boli ale venelor
  Cu încălcarea circulației venoase periferice, medicina tradițională recomandă următorul remediu.

  Propolis (20% — noi-10-30 picături de emulsie alcool-apă) lapte, ceai-1 pahar

  Propolisul sub formă de emulsie de alcool-apă 20% trebuie luat cu lapte sau ceai de 3 ori pe zi înainte de mese. Se recomandă administrarea propolisului timp de 15-20 de zile. Cursul tratamentului este recomandabil să se repete la fiecare 3-4 luni.

  Cu ulcere trofice, medicina tradițională recomandă utilizarea unui unguent de propolis în combinație cu polenul-bandwagon și următoarea colecție de plante medicinale.

  Trei rânduri (iarbă) -20 g
  Sunătoare perforată (iarbă) -20 g
  Lemn dulce gol (rădăcini — — 15 g
  Coriandru de însămânțare — fructe) — 15 g
  Mușețel (flori) -10 g
  Semințe de in (iarbă) -10 g
  Uscătoare stomped (iarbă) -10 g
  2-3 linguri. linguri de colectare uscată zdrobită se toarnă într-un termos 0,5 litri de apă clocotită, insistă 2-3 ore, se scurge și se bea 0,5 cani de 3 ori pe zi după mese cu ulcere trofice pe sol tromboflebită.

  Această colecție de plante medicinale va contribui la reducerea coagulării sângelui și la vindecarea ulcerului trofic.

  Cursul de tratament 1-2 luni.

  În același timp, se recomandă aplicarea pansamentelor cu unguent de propolis 50% în ulei vegetal și administrarea orală a 0,5-1 h. o lingură de polen-bandaje de 2-3 ori pe zi.

  Cu ulcere varicoase și trofice, se recomandă utilizarea unguentului propolis.

  Propolis-10-15 g
  Unt-50 g
  Se amestecă untul și propolisul pre-măcinat. Aduceți la fierbere și fierbeți la foc foarte mic timp de 5-7 minute, astfel încât propolisul să se răspândească cât mai mult posibil. Se răcește puțin și se scurge printr-o sită foarte frecventă sau tifon.

  Utilizați ca unguent-aplicați pe locurile bolnave.

  Добавить комментарий