ULEI DE SUSAN ȘI ULEI DE IN – BENEFICII SI APLICAȚII

    Beneficiile uleiurilor vegetale sunt de neprețuit și mulți știu despre asta. Dar nu toată lumea știe cât de unice și vindecătoare sunt proprietățile fiecăruia. Fiecare ulei are propriile caracteristici și o compoziție unică. Grăsimile conținute în uleiuri sunt componentele necesare și obligatorii ale dietei unei alimentații sănătoase.

    ULEI DE SUSAN

    Consistența ușoară și gustul dulce al uleiului de susan este bogat în vitamine, zinc și mai ales calciu. Este utilizat cu succes pentru prevenirea osteoporozei și a bolilor cardiovasculare. Uleiul de susan, cunoscut sub numele de „Sesame”, a fost foarte popular în antichitate și a fost întotdeauna apreciat pentru proprietățile sale medicinale, gastronomice și cosmetice. În Canoanele științei medicale, Abu Ali ibn Shino (Avicenna) citează aproximativ o sută de rețete pe bază de ulei de susan. De asemenea, a fost utilizat pe scară largă și este folosit până în prezent de vechea doctrină indiană „Ayurveda, în care, într-un fel sau altul, se aplică metodele și formularea acestei învățături antice.

    Uleiul de susan este un produs alimentar valoros și un produs terapeutic excelent:

    • eficace în diferite boli pulmonare, dificultăți de respirație, astm, tuse uscată;
    • recomandat pacienților cu diabet zaharat;
    • crește numărul de trombocite și îmbunătățește coagularea sângelui;
    • cu obezitate, ajută la scăderea în greutate și întărește corpul;
    • în tratamentul acidității crescute a sucului gastric;
    • previne formarea cheagurilor de sânge, deschide blocaje;
    • ajută la colici gastrointestinale, nefrită și pielonefrită, rinichi;
    • utilizat pentru anemie, sângerare internă, hipertiroidism;
    • se folosește ca agent de glicogon.

    ULEI DE IN

    Acest ulei vegetal este considerat feminin, deoarece ajută la producerea propriului estrogen. Este un antioxidant puternic.

    Uleiul de in a fost cunoscut pentru proprietățile sale utile în Rusia antică. Acesta a fost folosit în interior și ca un produs extern pentru îngrijirea pielii și a părului.
    Trebuie să fie prezent în dieta femeilor însărcinate: uleiul de in conține cel mai mare număr de acizi grași nesaturați Omega-3 (decât în toate grăsimile cunoscute de pește) necesare pentru dezvoltarea corectă a creierului copilului. Este, de asemenea, cunoscut faptul că utilizarea uleiului de in în alimente reduce riscul de accident vascular cerebral cu 40%.

    Uleiul de semințe de in conține, de asemenea, cantități mari de vitamina E, care este o vitamină a tinereții și a longevității, precum și vitamina F, care previne depunerile de colesterol „rău” în artere, este responsabil pentru o stare bună a părului și a pielii. Vitamina F ajută la scăderea în greutate prin arderea grăsimilor saturate.
    Uleiul de in conține vitamine necesare organismului nostru, cum ar fi vitamina A, care întinerește celulele pielii noastre, făcându-l mai neted, neted și catifelat și promovează creșterea părului, precum și vitaminele B, care au un efect benefic asupra creșterii unghiilor, sănătății pielii și echilibrului sistemului nervos.

    Dacă luați o lingură de ulei de in dimineața pe stomacul gol, atunci părul dvs. va deveni mai luxuriant și strălucitor, iar culoarea pielii va fi mai uniformă.

    Puteți face, de asemenea, măști de păr din ulei de in. Pentru a face acest lucru, uleiul încălzit într-o baie de apă se aplică pe părul uscat, se infășoara cu un prosop încălzit, se lasă timp de trei ore, apoi se spală în mod obișnuit. Această mască face părul uscat mai puțin fragil, promovează creșterea și strălucirea părului.

    Atunci când mâncați ulei de in, trebuie să luați în considerare faptul că acest produs trebuie consumat fără tratament termic, deoarece atunci când este expus la temperaturi ridicate, se deteriorează: apare un miros neplăcut și o culoare închisă. Prin urmare, cel mai bine este să umpleți salatele cu ulei de in sau să îl folosiți în forma sa pură.

    Când cumpărați ulei de in, nu uitați că trebuie depozitat în frigider, într-o sticlă întunecată, iar durata de depozitare este limitată.