Vitamina B5: beneficii pentru organism / Ce produse conțin Vitamina B5


  Acidul pantotenic – vitamina B5 este o dipeptidă solubilă în apă sensibilă la căldură, constând din acid pantoic și beta-alanină. Descoperit de biochimistul american Roger John Williams în 1933.

  El, observând prevalența largă a vitaminei în natură, ia dat numele de» omniprezent «sau în greacă»pantoten».

  De ce organismul are nevoie de vitamina B5 ?

  Acidul pantotenic face parte din coenzimele A — molecule care participă la diferite reacții biochimice. Această coenzimă este necesară pentru fluxul normal al proceselor oxidative, precum și pentru formarea hemoglobinei, a unor hormoni, a grăsimilor. Vitamina B5 stimulează sinteza glucocorticoizilor. De aceea persoanelor care suferă de alergii, artrită, boli de inimă și vasculare medicii prescriu medicamente cu pantotenat.

  Vitamina B5 ajută la asimilarea altor nutrienti. Depinde de starea sistemului imunitar, deoarece este implicat în formarea anticorpilor. Consumul de acid pantotenic în cantități suficiente contribuie la scăderea nivelului de colesterol «rău» în sânge. Vitamina este utilă și pentru cei care doresc să piardă în greutate: datorită substanței, grăsimile se descompun mai repede fără a se acumula în depozitul de grăsimi.

  În medicină, medicamentele pe bază de dipeptidă tratează arsurile și eczemele, tulburările intestinale, gastrice, hepatice. Ca parte a terapiei complexe, acestea sunt prescrise pentru bronșită și astm, patologii ale sistemului circulator. Pantotenatul este un agent de restaurare, deci este utilizat în stadiul de reabilitare postoperatorie.

  Surse de Acid pantotenic / Vitamina B5

  Vitamina B5 aparține grupului de substanțe plastice, are o culoare gălbuie. Este capabilă să se dizolve în alcool, se distruge în timpul tratamentului termic (30-50%), atunci când interacționează cu acizi și alcalii. Ca toate vitaminele B, acidul pantotenic este produs de un băț care trăiește în intestin. Cu toate acestea, cea mai mare parte a vitaminei necesare intră în organism împreună cu alimentele.

  Acidul se găsește atât în animale, cât și în alimentele vegetale. În 100 g de miel, carne de vită, contine 0,5 până la 1,5 mg de substanță . Cel mai mare conținut de vitamina se găsește în rinichi de vită (2,5–4 mg) și ficat (4-9 mg). În ou, și mai precis în gălbenuș, dipeptida este de 3-4 ori mai mare decât în carne. Conținutul de vitamina B5 din pește depinde de tipul său : în cod (1,6 mg), hering (0,95 mg), sardine (0,23 mg), halibut (0,15 mg).

  În cerealele integrale, substanța este de 5-10 ori mai mare decât în fulgi și făină. Pe baza cantității de vitamină, cele mai utile — hrișcă (2,6 mg) și ovăz (2,5 mg). În restul cerealelor (orz, orez, grâu, secară), proporția de pantotenat este de la 1 la 2,1 mg. Vitamina B5, deși în cantități mici, dar este prezentă în cartofi, roșii, fructe, fructe de pădure.

  Acid pantotenic în cosmetologie și dermatologie

  Vitamina B5 este un asistent în lupta împotriva problemelor cutanate. Eficacitatea acestui compus este dovedită clinic în tratamentul acneei. Terapia acneei implică utilizarea de medicamente cu pantotenat atât intern cât și extern. Pe cale orală, de regulă, se prescriu cantități de șoc — 50-100 mg pe zi. Pentru a scăpa de acnee ajută cosmeticele terapeutice pe baza de pantotenat: creme, spuma, geluri, emulsii.

  Acidul este principala substanță activă «Bepanten» și » pantenol – — medicamente care calmează și înmoaie pielea, care au un efect de regenerare. Astfel de unguente ajută la erupții cutanate, arsuri și răni de diferite origini.

  În cosmetologie, provitamina B5 (D-pantenol) este o substanță neutră în miros, transparentă și vâscoasă, derivată din acidul pantotenic. În această formă, acest acid se găsește în majoritatea cremelor de protecție solară și anti-îmbătrânire, gelurile după bărbierit, loțiuni de corp, balsamuri de păr, produse cu săpun. Datorită D-pantenol, agenții se înmoaie, netezesc, hidratează pielea și părul, ameliorează inflamația, vindecă rănile.

  Vitamina B5 poate fi adăugată și la produsele cosmetice de casă. Ca o componentă a formulărilor externe, luați medicamente dexpantenol sau pantenol. Acestea sunt adăugate la amestecurile de uleiuri pentru a reduce comedogenitatea. Procentul de intrare a provitaminei B5 în produsele cosmetice preparate manual poate fi de la 1 la 5%.

  Semnele lipsei de Vitamina B5 sunt:

  insomnie, depresie, oboseală;
  greață, dureri musculare și de cap;
  înroșirea pielii pe picioare;
  amorțeală sau furnicături ale degetelor de la picioare;
  ulcer duodenal, dispepsie;
  scăderea imunității și, în consecință răceli frecvente.
  La hipovitaminoză, vitamina B5 este prescrisă după cum urmează: copii-10-40 mg, adulți-40-80 mg pe zi.

  Cât de mult pantotena ar trebui să fie consumat?

  Nevoia zilnică de pantotenat depinde de vârsta persoanei. Copiii trebuie să primească între 2 și 3 mg de substanță, preșcolarii-3-4 mg, copiii mai mari-4-5 mg. Vitamina B5 pentru adulți este necesară în volum de 7-12 mg pe zi. Nutriția monotonă slabă, bolile intestinale, terapia cu antibiotice pe termen lung – toate acestea pot duce la o deficiență de nutrient în organism.