SPANAC — TOP 5 BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE

  Spanacul este un super-aliment nutritiv excelent pentru sănătatea ta. Acesta conține cantități mari de vitamine, minerale și fitonutrienți, cu un nivel scăzut de calorii. Deci, este excelent pentru persoanele care doresc să piardă în greutate.

  Spanacul este o sursă bună de vitamine A, B2, C, E și K, fier, calciu, magneziu, mangan, fosfor, zinc, seleniu, cupru, folat, proteine și fibre dietetice.

  Poate fi ușor gătit și mâncat ca o salată sau adăugat la alte feluri de mâncare.

  Iată primele 5 beneficii ale spanacului pentru sănătate.

  1. Detoxifiere
   Culoarea verde închis a frunzelor de spanac indică faptul că acestea conțin clorofilă, care ajută ficatul și colonul să elimine toxinele. În plus, clorofila are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii.

  Pentru detoxifiere, puteți face o varietate de rețete verzi. De exemplu, puteți amesteca trei cești de frunze de spanac și ananas, o ceașcă de banane, o lingură de ghimbir ras și semințe de chia și sucul de jumătate de lămâie într-un blender împreună cu puțin suc sau apă. Beți zilnic acest smoothie delicios și sănătos pentru a elimina toxinele din organism.

  1. Crește puterea musculară
   Un studiu din 2011 arată că consumul de aproximativ 300 g de spanac poate reduce cantitatea de oxigen necesară pentru a alimenta mușchii în timpul exercițiilor fizice cu aproape cinci procente.

  Cercetătorii consideră că nitrații de spanac care stimulează energia ajută mușchii să funcționeze mai ușor și mai eficient. Nitrații fac ca mitocondriile celulelor să funcționeze mai eficient.

  1. Umplut cu fier
   Spanacul este o sursă excelentă de fier fără grăsimi și colesterol. Fierul este o componentă importantă a hemoglobinei, care transportă oxigen în organism.

  Lipsa acestui nutrient poate provoca oboseală și poate afecta funcționarea tuturor, de la creier la sistemul imunitar. De asemenea, poate duce la afecțiuni cum ar fi anemia cu deficit de fier.

  În plus, fierul este important pentru menținerea sănătății celulelor, a pielii, a unghiilor și a părului. O ceașcă de spanac gătit conține aproximativ 35% din cantitatea zilnică de fier.

  1. Sănătatea inimii
   Spanacul verde proaspăt mărește sănătatea cardiovasculară datorită proprietăților sale antioxidante, în special vitamina C și beta-caroten. Antioxidanții împiedică oxidarea dăunătoare a colesterolului, care reprezintă un pericol pentru inimă și artere. Spanacul conține, de asemenea, substanțe nutritive benefice inimii, cum ar fi magneziu, potasiu și folat.

  5. Lupta împotriva cancerului
  Bogat în flavonoide și antioxidanți, spanacul ajută la combaterea diferitelor tipuri de cancer. Cercetătorii consideră că carotenoizii luteina, zeaxantina și neoxantina prezente în spanac pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi din organism înainte de a provoca daune și la reducerea riscului de cancer endometrial, ovarian, pulmonar, colorectal și cancer de prostată.