Cum să restabilim microflora intestinală: modalități științifice de a restabili microflora intestinală

  Începând de la naștere și de-a lungul vieții noastre, trăim în armonie cu bacteriile și cu alte microorganisme care populează intestinele noastre. Această agregare a microorganismului — se numește microflora intestinală.

  Există aproximativ 40 de trilioane de bacterii în corpul dvs., dintre care majoritatea sunt în intestin. Acești locuitori intestinali sunt cunoscuți sub numele de microflora intestinală și sunt extrem de importanți pentru sănătatea ta. Cu toate acestea, unele tipuri de bacterii din intestine pot contribui la dezvoltarea diferitelor boli. Dar microorganismele benefice din intestin împiedică creșterea lor, astfel încât aceste bacterii sunt numite condiționat-patogene.

  De ce este necesară restaurarea microflorei intestinale?
  În acest moment, nu știm exact ce ar trebui să fie raportul perfect al speciilor specifice de bacterii și a altor microorganisme din corpul nostru. Probabil că nu vom ști niciodată acest lucru și, sincer, procentele raportului dintre bacteriile din microfloră vor varia probabil în funcție de vârstă, aciditatea pH-ului, dieta, enzimele digestive, clima, sezonul, compoziția corporală etc.

  Microorganismele din intestinul nostru au evoluat împreună cu oamenii și formează o parte integrantă a vieții noastre, îndeplinind o serie de funcții vitale.

  Microflora intestinală este asociată atât cu menținerea sănătății, cât și cu dezvoltarea diferitelor boli, iar studiile oamenilor de știință au descoperit legături acestor bacterii și următoarele boli:

  astm
  autism
  cancer (în special intestine)
  boala glutenului
  colită.
  diabet
  eczemă
  boli de inima
  încălcarea absorbției alimentelor
  scleroză multiplă
  plenitudine (obezitate)

  Microflora umană are un impact asupra următoarelor patru zone largi care contează pentru sănătatea noastră:

  digestia și asimilarea alimentelor
  funcționarea eficientă a imunității
  comportamentul psihologic
  prevenirea bolilor

  Influența negativă asupra compoziției microflorei intestinale are:

  antibioticele
  o dietă «occidentală» bogată în carbohidrați și grăsimi
  cantități mici de fibre în nutriție
  medicamente-blocante ale receptorilor histaminici H2
  medicamente-inhibitori ai pompei de protoni
  AINS-medicamente antiinflamatoare nesteroidiene
  opioide (medicamentoase, pentru anestezie)

  Unii cercetători sugerează că, pentru a fi sănătos, partea inferioară a intestinului trebuie să conțină 85% bacterii prietenoase, pentru a preveni colonizarea excesivă a altor microorganisme, cum ar fi E. coli sau salmonella. Și atâta timp cât procentul de bacterii dăunătoare rămâne la sau sub 15 %, organismul poate rămâne sănătos.

  Dar nu toți medicii și oamenii de știință acceptă această idee. Abia începem să înțelegem rolul benefic și protector pe care îl joacă unele forme de bacterii rele în protejarea noastră de boli. Deci, mai degrabă decât să ne scufundăm adânc în determinarea combinației ideale de bacterii din microflora pentru a restabili diversitatea bacteriană a intestinului, trebuie să ne concentrăm mai întâi pe crearea unui mediu perfect pentru microflora sănătoasă pentru a supraviețui și a deveni mai sănătoasă.

  10 modalități științifice de a restabili microflora intestinală

  • Mananca cat mai multe alimente diverse posibil
   Există sute de specii de bacterii în intestine. Fiecare specie joacă un rol diferit în menținerea sănătății și necesită diferite substanțe nutritive pentru a crește populația.

  În general, microflora cea mai diversă este considerată cea mai sănătoasă. Acest lucru se datorează faptului că cu cât mai multe tipuri de bacterii aveți, cu atât mai multe beneficii pentru sănătate pot aduce.

  O dietă compusă din diferite tipuri de alimente, în special din plante, poate duce la varietatea microflorei.

  Din păcate, așa-numita «dietă occidentală» nu este foarte diversă și bogată în grăsimi și zahăr. Studiile științifice estimează că 75% din alimentele din lume sunt produse numai din 12 specii de plante și 5 specii de animale. Acest lucru nu este în mod clar suficient pentru a menține sănătatea microflorei.

  Cu toate acestea, dieta în zonele rurale este mai diversă și bogată în diferite alimente vegetale. Mai multe studii au arătat că diversitatea microflorei intestinale la persoanele din Africa rurală și America de Sud este mult mai bogată decât la persoanele din Europa sau Statele Unite (Rusia în același număr).

  • Mănâncă cât mai multe legume, fructe, verdeață, nuci și leguminoase
   Fructele și legumele sunt cele mai bune surse de nutrienți pentru microflora sănătoasă. Acestea conțin o mulțime de fibre dietetice (fibre) care nu sunt absorbite de corpul nostru. Cu toate acestea, fibrele pot fi folosite de anumite bacterii din intestine, ceea ce stimulează creșterea lor. Astăzi există recomandări științifice privind necesitatea obținerii zilnice a fibrelor în cantitate de 18-38 gr/zi. Cu toate acestea, mâncarea tradițională a locuitorilor din Africa conține 55 de grame. fibre pe zi. Este cunoscut un studiu în care doar 2 săptămâni de respectare a unei astfel de diete africane a dus la o scădere gravă a riscurilor de cancer al intestinului gros.

  Unele alimente bogate în fibre, care sunt benefice pentru bacteriile intestinale:

  Zmeură și căpșuni
  Anghinare
  Mazăre verde
  Broccoli
  Mazăre turcă
  Linte
  Fasole
  Cereale integrale (nu sunt prelucrate și zdrobite)

  Un studiu a constatat că o dietă bogată în fructe și legume împiedică creșterea anumitor bacterii patogene, cum ar fi clostridia patogenă.

  Este cunoscut faptul că cum ar fi inulina, aflate în cantități relativ mari în unele produse, cum ar fi de cicoare, usturoi, ceapa, praz, anghinare și sparanghel, are efect selectiv stimulând creșterea și metabolismul bacteriilor benefice din intestinul gros, cum ar fi bifidobacteria și lactobacili. Și, de asemenea, previne creșterea bacteriilor dăunătoare, cum ar fi clostridii, fusobacteria și bakteroids.

  Добавить комментарий